• De Nederlandse economie komt dit jaar uit op het laagste groeipercentage van alle 19 eurolanden, zo verwacht de Europese Commissie.
  • Ook in 2022 zal Nederland naar verwachting minder snel groeien dan andere landen in  de eurozone.
  • Daar staat wel tegenover dat de crisis in Nederland minder impact gehad lijkt te hebben.

De Nederlandse economie laat dit jaar het laagste groeipercentage van alle negentien eurolanden zien, zo verwacht de Europese Commissie. Ons land komt uit op een percentage van 1,8 procent, blijkt uit donderdag gepubliceerde prognoses.

Ook in 2022 verloopt het herstel van Nederland met een verwachte groei van 3 procent relatief bescheiden, als de eurozone uit de crisis opkrabbelt. Daar staat tegenover dat de economische klap van 2020 in Nederland minder hard lijkt te zijn geweest dan verwacht, stelt het dagelijks EU-bestuur.

In haar zogeheten winterprognose schrijft Commissie dat ze vanwege de vaccinatieprogramma’s tegen corona “voorzichtig optimistisch” is over de vooruitzichten in Europa. Ze voorspelt dat de eurozone dit jaar met 3,8 procent groeit, evenals volgend jaar.

Het herstel in Nederland lijkt dus relatief minder hard te gaan, maar Nederland lijkt ook minder diep te zijn gevallen. Volgens de meest recente prognose van de Commissie is de Nederlandse economie in 2020 met 4,1 procent gekrompen. Afgelopen november rekende ze nog op een neergang van 5,3 procent en in juli zelfs op een min van 6,8 procent.

Ter vergelijking: voor Duitsland voorziet de Europese Commissie dit jaar een groei van 3,2 procent, terwijl de krimp in coronajaar 2020 naar verwachting 5 procent bedroeg. Ofwel: een hardere klap dan in Nederland en ook steviger herstel.

Het beeld voor Frankrijk is vergelijkbaar: een economische krimp van liefst 8,3 procent in 2020, gevolgd door een groeiherstel van 5,5 procent dit jaar.

Voor België zijn deze cijfers respectievelijk 6,2 procent krimp in coronajaar 2020 en een groei van 3,9 procent dit jaar.

Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis ziet voor de EU licht aan het einde van de tunnel. Hij verwacht dat de economie in de tweede helft van het jaar flink zal aantrekken. "De prognose geeft hoop in een tijd van onzekerheid voor ons allen."

Toch blijft het precieze beeld voor de komende tijd onzeker, vanwege de dreiging van nieuwe virusvarianten en lockdownmaatregelen. Veel hangt dus af van het verloop van de vaccinatieprogramma's.

Lees ook: