De stemming onder consumenten was in november opnieuw minder negatief dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de voorgaande twee maanden werden consumenten ook al iets minder somber. Zowel het oordeel over het economische klimaat als de koopbereidheid van consumenten verbeterde deze maand. Het consumentenvertrouwen blijft echter al ruim vier jaar onafgebroken negatief.

CBS

De graadmeter waarmee het CBS het consumentenvertrouwen meet, kwam in november uit op een stand van min 33, tegen min 38 in oktober. Het consumentenvertrouwen is daarmee nog altijd uitzonderlijk laag en ligt ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat op min 10 staat.

Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit. Toen stond de graadmeter op plus 36. In september en oktober 2022 werd de laagste stand ooit bereikt op min 59. Het CBS begon in 1986 met de metingen.

CBS

Consumenten waren in november minder pessimistisch over de economie dan in oktober. Dat geldt zowel voor het oordeel over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden als in de komende twaalf maanden.

De koopbereidheid was eveneens minder negatief. Ook hiervoor geldt dat zowel het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden verbeterde als het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden. Ook vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in oktober.

LEES OOK: Consumenten zijn iets minder negatief over het doen van grotere aankopen