• Nederlandse bedrijven nemen het niet zo nauw met preventieve back-ups in het geval van een ransomware-aanval.
  • Uit onderzoek blijkt dat bijna twee derde van de ransomwareslachtoffers vorig jaar geen back-up had, zo meldt techplatform AG Connect.
  • Aan de andere kant zijn Nederlandse bedrijven stug met betalen. Slechts 18 procent komt over de brug met losgeld.

Een ransomware-aanval is een legitiem risico waar bedrijven zich terdege bewust van moeten zijn. Idealiter zouden ze ook maatregelen treffen om zo’n aanval zonder kleerscheuren te overleven, maar dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn.

Techplatform AG Connect bericht hierover op basis van een nieuw rapport van Digital Trust Center (DTC). Daaruit blijkt dat 58 procent van de gepeilde Nederlandse bedrijven met meer dan 100 werknemers die vorig jaar doelwit waren van een ransomware-aanval, geen back-up klaar had staan.

Dat houdt in dat slechts 42 procent van de ondervraagde bedrijven wel kon teruggrijpen naar veilig gestelde data. Dat percentage ligt heel veel lager dan het wereldwijde gemiddelde van 70 procent, dat cybersecurity-bedrijf Sophos vorig jaar vaststelde.

Opvallend is dat de Nederlandse bedrijven, hoe onvoorbereid ook, niet snel over de brug komen met losgeld. Slechts 18 procent van de bedrijven bleek het digitale dievengilde te betalen. Wereldwijd ligt dat gemiddelde aanzienlijk hoger op 46 procent.

Lees het hele artikel op AG Connect: Geen back-up bij meeste Nederlandse bedrijven waar ransomware toesloeg