Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Ruim 10 procent van de ondernemers heeft tijdens de lockdowns uitstel aangevraagd van de belastingplicht om te overleven.

In totaal was de schuld van het bedrijfsleven bij de fiscus eind augustus 18,3 miljard euro en in september is dit nog iets verder opgelopen naar 19,7 miljard euro.

De concentratie van belastingschulden zit vooral bij de horeca en detailhandel.

De schulden die Nederlandse bedrijven bij de Belastingdienst hebben zijn sinds begin dit jaar verder toegenomen.

Ruim 10 procent van de ondernemers heeft tijdens de lockdowns uitstel aangevraagd van de belastingplicht, meldt ABN AMRO dat zich baseerde op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal was de schuld van het bedrijfsleven bij de fiscus eind augustus 18,3 miljard euro en in september is dit nog iets verder opgelopen naar 19,7 miljard euro. Die schuld is echter wel ongelijk verdeeld. Zo heeft 44 procent van de restaurants een schuld en zijn ook andere horecazaken zwaar getroffen. De schuld moet in vijf jaar worden afbetaald.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de branches met de hoogste concentratie van belastingschulden. Het gaat hier dus om sectoren waarin relatief veel bedrijven belastingschulden hebben opgebouwd tijdens de coronacrisis door uitstel van onder meer loonbelasting en btw.

Naast de horeca is er ook een relatief hoge concentratie van belastingschulden bij kleding- en schoenenwinkels, cosmeticazaken en juweliers.

Opvallend is volgens de economen van ABN AMRO dat ook in sectoren die weer opengingen de afgelopen maanden nog meer uitstel is aangevraagd bij de Belastingdienst. Zij zien omzetverlies als een mogelijke reden hiervoor.

De horeca, dierentuinen en musea hebben bijvoorbeeld nog te maken gehad met beperkingen van de hoeveelheid klanten of bezoekers die naar binnen mochten. Ook blijft het aantal toeristen nog ver achter bij de situatie van voor corona.

In sommige sectoren kunnen de hoge belastingschulden mogelijk tot problemen leiden. Zo heeft tussen een derde en de helft van de cafés en restaurants een belastingschuld die gemiddeld uitkomt op meer dan vier jaar brutowinst.

Ook schoenen- en kledingwinkels, pakketbezorgers en payrollbedrijven hebben het zwaar, net als bijvoorbeeld drukkerijen. Die hadden te maken met het wegvallen van veel inkomsten zoals drukwerk voor festivals, terwijl ze ook moeten blijven investeren in digitalisering om zo relevant te blijven.

Overigens is er tijdens de coronacrisis in totaal voor een bedrag van bijna 42 miljard euro aan belastinguitstel aangevraagd door 376.000 ondernemers. Meer dan de helft daarvan is al weer afgelost of verdwenen doordat de definitieve belastingaanslag lager bleek dan de voorlopig aanslag.

Verder is het zo dat zo'n 42 procent van de totale nog uitstaande belastingschuld bij grotere ondernemingen zit. Het middenbedrijf (tot 50 werknemers) neemt ongeveer 40 procent voor zijn rekening en eenpitters zijn goed van 18 procent van de nog uitstaande belastingschuld, aldus ABN AMRO.

LEES OOK: Ministerie moet 32 miljoen Chinese mondkapjes afkeuren – twee derde komt van Sywert van Lienden