• Het ministerie van Volksgezondheid is genoodzaakt 32,8 miljoen Chinese mondkapjes af te keuren.
  • Voor de KN95-maskers gold een ontheffing van de EU, die is nu verlopen.
  • Twee derde van de afgekeurde mondkapjes komt van Relief Good Reliance, het bedrijf van Sywert van Lienden.

Het ministerie van VWS moet 32,8 miljoen ingeslagen Chinese KN95-mondkapjes afkeuren. De tijdelijke uitzondering waardoor deze mondkapjes van Brussel in de zorg mochten worden gebruikt, is verstreken. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt een bericht van de Volkskrant hierover.

Volgens de krant is de lading in totaal zo’n 70 miljoen euro waard, maar het ministerie kan niet zeggen of die schatting klopt. Ongeveer twee derde van de mondkapjes die niet meer kunnen worden ingezet in de zorg, is geleverd door de Relief Goods Reliance van mediabekendheid Sywert van Lienden.

De mondkapjes zijn vorig jaar ingekocht. In de Tweede Kamer werd toen aangedrongen op het grootschalig inkopen van zogenoemde persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder mondkapjes. Dit gebeurde door het Landelijk Consortium Hulpmiddelen.

Sywert van Lienden: ‘Zonde’

Vanuit de Europese Commissie kregen de Chinese mondkapjes in de coronacrisis een ontheffing, waardoor ze in de zorg konden werden ingezet. Wel was al bekend dat die ontheffing tijdelijk zou zijn.

Sywert van Lienden noemt het afkeuren van de mondkapjes "zonde, onnodig en bij vernietiging milieuvervuilend. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen was zich bewust hiervan bij het bestellen en ook na de levering in de zomer van 2020."

Van Lienden zegt "oplossingen" te hebben aangedragen "waarmee dit voorkomen had kunnen worden. Er was echter geen interesse in." Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen had volgens hem op de situatie kunnen anticiperen door tijdig de mondkapjes uit te leveren aan de zorg. "Hopelijk vinden ze er nog een goede bestemming voor."

Het ministerie liet de Volkskrant weten dat de mondkapjes uit de voorraadcijfers zijn geschrapt, maar niet zijn vernietigd. Het LCH gaat kijken of er een bestemming buiten de zorg kan worden gevonden.

LEES OOK: Dit zijn Bernd & Camille, de kompanen van Sywert van Lienden die elk ruim €5 miljoen opstreken met de omstreden mondkapjesdeal