• Zeven op de tien werkgevers verwacht in de laatste drie maanden van dit jaar meer personeel aan te nemen.
  • De opleving van de Nederlandse arbeidsmarkt in het vierde kwartaal is de sterkste die uitzender ManPower ooit heeft gemeten.
  • Nederland scoort ook het sterkst in vergelijking met 43 andere landen waar Manpower dit onderzoek doet.

Zeven op de tien werkgevers verwacht in de laatste drie maanden van dit jaar meer personeel aan te nemen, terwijl drie op de tien denkt minder mensen aan te nemen.

Dat stelt uitzender Manpower Group op basis van zijn driemaandelijkse Employment Outlook Survey. Daarvoor ondervroeg de uitzender 513 bedrijven in Nederland.

ManPower trekt de groep werkgevers die minder personeel verwacht aan te nemen af van de groep die meer personeel wil aannemen. Daarmee ontstaat op wat het bedrijf het netto werkgelegenheidscijfer noemt. Dat komt voor Nederland dus uit op plus 41 procent in het vierde kwartaal, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Ten opzichte van het derde kwartaal van dit jaar bedraagt de stijging in het vierde kwartaal 31 procent. Dat is de hoogste groei die ManPower ooit heeft gemeten. Nederland scoort hiermee ook het sterkst in vergelijking met 43 andere landen waar Manpower dit onderzoek doet.

In de productie zijn de vooruitzichten het meest positief met een netto werkgelegenheidscijfer van plus 54 procent.

Ook in de financiën en zakelijke dienstverlening zijn de prognoses goed met een score van plus 46 procent.

Alleen in de bouw zijn bedrijven iets negatiever geworden dan over het huidige kwartaal. Hier is de score plus 10 procent. In het derde kwartaal was dat nog plus 13 procent.

Krapte op de arbeidsmarkt in Nederland

De bevindingen van ManPower sluiten aan bij recente onderzoek van vacaturesite Indeed over krapte op de arbeidsmarkt.

Volgens de maandelijkse arbeidsmarktupdate van vacaturesite Indeed is er vooral een tekort aan recruiters, die helpen bij het werven van personeel.

Indeed stelt dat het aantal vacatures op het gebied van personeelszaken, waar recruiters onder vallen, 90 procent hoger is dan een jaar geleden. In vergelijking met de situatie van voor de crisis gaat het om een plus van 42 procent. "De explosieve groei van de hr-sector geeft goed de gekte in de markt weer", aldus Indeed.

Verder merkt Indeed op dat de vraag naar zorgpersoneel weer toeneemt, waar het aantal vacatures in de sector de laatste maanden wat afnam. De vraag naar verpleegkundigen ligt ruim een kwart hoger dan voor de pandemie. Voor artsen en chirurgen is dit ruim 13 procent.

Volgens Indeed kan de grotere vraag naar zorgpersoneel te maken hebben met het gegeven dat de reguliere zorg weer is opgestart, waar die vanwege corona eerder werd afgeschaald. Zo is sprake van een inhaalslag bij operaties. Daarnaast lijken ziekenhuizen en ander zorginstellingen het personeel na de coronadrukte wat te willen ontlasten door extra mensen aan te nemen.

Doordat de zomer goeddeels voorbij is, neemt de druk op de horeca verder wat af. Nog altijd is sprake van grote tekorten, maar die zijn iets minder nijpend dan een maand eerder. "Bij vrijwel elke horeceagelegenheid hangt het nog vol met recruteringsposters", signaleert de vacaturesite.

[activecampaign form=20]

LEES OOK: Deze studies zijn het populairst bij werkgevers – ‘Strategic Management’ bij Erasmus Universiteit aan kop