Nederlanders van rond de 50 hebben met hun huishouden de hoogste uitgaven voor de energierekening. In 2021, het jaar dat energieprijzen flink begonnen te stijgen, ging het om gemiddeld 1.894 euro op jaarbasis voor een huishouden met een 51-jarige als ‘referentiepersoon’.

Dat blijkt uit een inventarisatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van de verdeling van de energiekosten op basis van leeftijdsverschillen.

Het statistiekbureau werkt hiervoor met huishoudens op basis van referentiepersonen. Het gaat hierbij om degene in een huishouden die als de standaard geldt voor het gehele huishouden.

Zo neemt het CBS als er twee partners zijn binnen een huishouden, de man als referentiepersoon. Wanneer een koppel hetzelfde geslacht heeft, dan is de oudste van het paar de referentiepersoon. En bij een eenouderhuishouden gaat het om de ouder/verzorger.

Rond de 50 betaal je met je huishouden het meeste voor gas en stroom

Neem je de energierekening voor gas en stroom samen, dan ziet de verdeling van de jaarlasten op basis van leeftijd er als volgt uit voor referentiepersonen tussen de 24 en 89 (klik rechtsboven bij de tabel voor het tweede tabblad).

Te zien is dat een huishouden met een 24-jarige referentiepersoon in 2021 een energierekening had van 1.304 euro op jaarbasis, terwijl dit voor een 51-jarige zo'n 600 euro hoger lag.

Om een beeld te krijgen van hoe energieprijzen van 2021 zich verhielden tot de huidige prijzen, geven we hieronder een historische grafiek van de gemiddelde variabele gasprijzen en de prijzen voor 1 jaar vast (exclusief belastingen) sinds 2021.

Te zien is dat de gemiddelde gasprijzen in de eerste helft van 2021 ongeveer drie keer zo laag waren als dit jaar, maar dat gasprijzen in het laatste kwartaal van 2021 fors hoger werden dan de huidige prijzen. Voor stroomprijzen is het beeld vergelijkbaar.

Wat betreft de verschillen van de energierekening op basis van de leeftijd van de referentiepersoon per huishouden geeft het CBS aan dat het stroomverbruik bij gezinnen met kinderen het hoogst is. Voor paren met kinderen waarbij de referentiepersoon 51 jaar oud is, gaat het om gemiddeld 3.700 kWh in 2021, tegen gemiddeld 2.790 kWh voor koppels zonder kinderen.

Bij het gasverbruik is zowel aan het aantal personen in een huishouden als de leeftijd van belang. Voor gezinnen met kinderen ligt het gasverbruik het hoogste als de referentiepersoon 54 jaar oud is, op 1.730 kuub in 2021.

Paren zonder kinderen verbruiken gemiddeld genomen op 88-jarige leeftijd het meeste gas, met 1.710 kuub op jaarbasis.

LEES OOK: Energiebelasting en andere financiële maatregelen die je energierekening raken: dit zijn de plannen van 9 politieke partijen