De stemming onder consumenten is opnieuw negatief. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechterde iets.

Het consumentenvertrouwen komt voor de maand september uit op min 2. In augustus was dat 0. Met min 2 ligt het consumentenvertrouwen in september boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar, dat op min 4 staat. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 met min 41.

Of de daling van het consumentenvertrouwen ook terug te zien is in het uitgavenpatroon, is nog even de vraag. De nieuwste cijfers van het CBS laten zien dat consumenten in juli 1,7 procent meer hebben besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder, zoals in de onderstaande grafiek te zien is. In juli lag het consumentenvertrouwen nog relatief hoog, op 2.

In juli werd er vooral meer uitgegeven aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten, maar gaven consumenten ook meer geld uit aan energie en motorbrandstoffen. Aan voedings- en genotsmiddelen gaven ze juist evenveel uit als een jaar eerder.

De uitgaven aan diensten, zoals verzekeringen, woninghuur, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant of kapper, lagen in juli ook hoger dan een jaar terug. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit, aldus het CBS.

Volgens de zogeheten consumptieradar van het statistiekbureau zijn de omstandigheden voor de consumptie in september minder gunstig dan in juli. Het zou dus best zo kunnen zijn dat de uitgaven inderdaad samen met het consumentenvertrouwen dalen.

Lees ook op Business Insider

Lees meer over geldzaken: