- Nederlanders pakken deze zomer weer massaal het vliegtuig, blijkt uit onderzoek van reisbranche ANVR.
- Een meerderheid van 55 procent van de Nederlanders kiest er dit jaar voor om te gaan vliegen, tegenover 51 procent vorig jaar.
- Voor het klimaat is dat minder goed nieuws. Vliegtuigen stoten veel CO2 uit.
- Lees ook: Hoeveel bomen moet je planten om de CO2-uitstoot van je vliegreis te compenseren? Voor retourtje Tokio zou je eigenlijk €2.500 aan milieukosten moeten aftikken
Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. “De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door”, concludeert de ANVR.
Schiphol is met 63 procent veruit de populairste luchthaven, gevolgd door Eindhoven Airport (13 procent). De buitenlandse luchthavens vlak bij de grens groeien echter gestaag. Samen bedienen zij al 15 procent van de reizende Nederlanders, komt uit het onderzoek naar voren.
Ongeveer 34 procent gaat dit jaar met de auto op pad, vergeleken met 38 procent in 2024. De populariteit van de trein daalt volgens de onderzoekers van 5 naar 3 procent.
Voor zes op de tien Nederlanders heeft de nog altijd hoge inflatie geen invloed op hun vakantieplannen voor deze zomer. “Het enige verschil dat we kunnen ontdekken is dat mensen met schoolgaande kinderen vaker kiezen om minder activiteiten ter plaatse te ondernemen, minder luxe accommodaties te boeken of kiezen voor een kortere vakantie of een vakantie dichter bij huis”, stelt de koepelorganisatie. De ondervraagden geven dit jaar gemiddeld 2376 euro uit aan een vakantie, 100 euro meer dan vorig jaar.
Voor het onderzoek, dat is uitgevoerd door marktonderzoekers van GfK/NIQ, werden ruim duizend Nederlanders van achttien jaar en ouder ondervraagd. Volgens ANVR is het onderzoek representatief voor de Nederlandse bevolking in die leeftijdscategorie.
Vliegreizen stoten veel CO2 uit
De hernieuwde vlieglust is voor het klimaat geen goed nieuws. Om de CO2-uitstoot van een retourvlucht naar New York City te compenseren, zou je eigenlijk liefst 314 bomen moeten planten, rekende schrijver Babette Porcelijn eerder voor aan Business Insider Nederland. Deze bijna 12.000 kilometer lange vlucht staat gelijk aan een CO2-uitstoot van ruim 2200 kilogram CO2 per persoon. Prijskaartje daarvoor: 1570 euro, gebaseerd op 5 euro per geplante boom.
In onderstaande tabel staan deze gegevens voor een retourtje naar Parijs, Rome, Ankara, New York City en Tokio.
Vergelijk je de uitstoot van een vliegreis met wat de gemiddelde Nederlander per jaar uitstoot, dan worden de cijfers al helemaal alarmerend. Een gemiddelde Nederlander stoot volgens milieuorganisatie Milieu Centraal jaarlijks 8.500 kilogram CO2 uit. Door zo'n vliegreis verhoog je dat dus met rasse schreden.
Experts opperen soms het idee om een extra belasting in te voeren voor mensen die jaarlijks vaak het vliegtuig pakken. Daar wil de overheid niet aan, zei minister Barry Madlener (PVV) van Infrastructuur afgelopen week tegen tv-programma Human. "Het kabinet is niet van plan om vliegen te belasten op basis van frequentie. Iemand die vaker vliegt moet overigens wel vaker de vliegbelasting betalen dan iemand die weinig vliegt. Bij elk vertrek uit Nederland met een vliegtuig dient de vliegbelasting weer opnieuw betaald te worden."
"In het regeerprogramma is afgesproken om de huidige vliegbelasting zo aan te passen, dat de belasting op verre vluchten hoger wordt dan op korte vluchten. Daarmee zal de hogere uitstoot die lange vluchten met zich meebrengen beter worden beprijsd."