Een platte bedrijfsvoering is cruciaal voor Zakenvrouw van het Jaar Elske Doets, eigenaar en directeur van reisbedrijf Jan Doets America Tours. Haar 29 werknemers vergaderen nooit, maar pakken het anders aan, vertelt ze donderdag bij ondernemerssite Sprout.

Doets is sinds maart Zakenvrouw van het Jaar omdat ze het bedrijf van haar vader overnam en naar meer succes leidde. Sinds 2013 groeide de omzet naar 27 miljoen euro, een toename van 60 procent. Het bedrijf maakt winst, maar hoeveel, dat wilde Doets eerder dit jaar niet verklappen tegen De Ondernemer. Jan Doets verzorgt reizen naar de Verenigde Staten en Canada.

“Wij doen sinds 1999 niet meer aan vergaderen”, zegt Doets op het MKB Ondernemerscongres waar Sprout aanwezig was. “Ik wil een meer natuurlijke manier van communiceren. Ik werd onrustig van vergaderingen, en merkte dat andere mensen ook nerveus werden, of ze klapten dicht.”

Dus bedacht ze iets anders, waar alle 29 werknemers van het bedrijf bij betrokken zijn. “Iedereen is aanwezig, ook de mensen van de administratie. Die komen uit hun stoel en naar de verkoopvloer, waar de handel wordt binnengehaald.”

“We zijn resultaatgericht, dus we nemen alle cijfers door: de doelen voor de week, de maand en het jaar. Maar ook soft skills komen aan bod. Alle informatie krijgt iedereen daarna in de mail, we zijn heel transparant”, aldus Doets tegen Sprout. Ze vergelijkt het kringgesprek met een ‘ochtendgebed’ in plaats van een serieuze vergadering.

Aan de rand van de Grand Canyon

Het geheim dat ze haar bedrijf in crisistijd kon laten groeien, zit 'm in het feit dat ze directe contacten onderhoudt met de leveranciers. Bijvoorbeeld van de hotels aan de rand van de Grand Canyon.

Een persoonlijke en beeldende benadering, zorgt dat mensen vanuit het hele land naar het hoofdkwartier in Heerhugowaard komen om te boeken. "Dat komt omdat we een hele experience hebben met Amerikaanse campers, een cabriolet, presentatiezalen, en een een New York Highline rooftop bar. Het is een soort shoppingexpercience waarbij het lijkt alsof je al een beetje Amerika of Canada instapt", aldus Doets begin oktober tegen De Ondernemer.