Nederland heeft van alle landen de afgelopen twee jaar de grootste stappen gezet wat betreft het gebruik van hernieuwbare energie voor de elektriciteitsproductie.

Dat stelt klimaatdenktank Ember in een rapport. In drie jaar tijd verhoogde Nederland het aandeel van wind en zon bij de stroomopwekking van 14 procent naar ruim een kwart. Ook Australië en Vietnam wisten hun verbruik snel te vergroenen.

In de tabel hieronder is de verandering in het aandeel van hernieuwbare energie bij de stroomopwekking te zien. Voor Nederland gaat het dan om een toename van 11 procentpunt (donkergroene balk) voor zon en wind in de afgelopen drie jaar.

Afgelopen jaar kwam de totale stroomproductie uit zon en wind in Nederland uit op 29 miljard kWh, wat goed was voor een kwart van de totale elektriciteitsproductie. Neem je de stroomopwekking uit biomassa ook mee dan komt het totale aandeel van hernieuwbare energie in Nederland op 33 procent.

De wereldwijde economie herstelde vorig jaar van de coronacrisis en daardoor nam de vraag naar elektriciteit snel toe. Door de hoge olie- en gasprijzen gingen landen meer steenkool gebruiken. Mede daardoor bereikte de uitstoot van CO2 vorig jaar een recordhoogte.

Toch kunnen zonne- en windenergie volgens klimaatdenktank Ember voldoende groeien om de opwarming tot 1,5 graad te beperken. Dan moet het gebruik ervan tot 2030 wereldwijd elk jaar met zeker 20 procent groeien. De toename moet nog wel versnellen want vorig jaar werd een groei van 17 procent gehaald. Het was de eerste keer dat hernieuwbare energie wereldwijd goed was voor 10 procent van de totale opwekking van elektriciteit.

VN-klimaatpanel IPCC meldde vorig jaar dat de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad kan opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De auteurs van het rapport concludeerden dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde.

LEES OOK: Zonnepanelen in combinatie met de accu van je elektrische auto voor stroom in huis: kan dat?