• Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech wordt waarschijnlijk op 21 december goedgekeurd, maar Nederland is nog niet klaar om meteen te beginnen met vaccineren.
  • Het registratiesysteem om de gezette prikken bij te houden is nog niet af en moet nog worden getest, zegt zorgminister De Jonge.
  • Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat uiterlijk op 18 januari kan worden gestart met vaccineren.
  • In Duitsland, Frankrijk en Denemarken wil de overheid nog voor het einde van het jaar de eerste mensen vaccineren. De Britten zijn op 8 december al begonnen.

Maandag 21 december wordt het coronavaccin dat het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech samen hebben gemaakt waarschijnlijk goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie.

In Duitsland, Frankrijk en Denemarken wil de overheid nog voor het einde van het jaar de eerste mensen vaccineren. De Britten zijn na versnelde goedkeuring van het vaccin al op 8 december begonnen. En ook in de VS zijn de eerste vaccinaties toegediend.

En Nederland? Wij moeten wachten tot 2021, schrijft het AD. De ICT-systemen van de GGD zijn er nog niet klaar voor.

Na de mogelijke goedkeuring op 21 december gaat het nog zeker twee weken duren voordat de eerste prik wordt gezet. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat uiterlijk op 18 januari kan worden gestart met vaccineren.

Registratiesysteem is nog niet klaar

Volgens zorgminister Hugo de Jonge ligt het grootste probleem bij het systeem dat vaccinaties moet registeren. Dat is nog niet af en moet nog worden getest.

"Er wordt 24/7 gewerkt, maar vaccinaties staan of vallen uiteindelijk niet bij een week eerder beginnen, wel bij een zorgvuldig en veilig verloop. Zorgvuldigheid levert namelijk een belangrijke bijdrage aan de vaccinatiebereidheid", aldus De Jonge tegen het AD.

In het registratiesysteem, dat door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wordt gebouwd, wordt iedere gezette prik bijgehouden. Dit is nodig voor het geval er bijwerkingen optreden. Ook kan zo de vaccinatiegraad in Nederland worden bepaald.

Verbazing bij experts en Tweede Kamer

De GGD's moeten daarnaast mensen aannemen en opleiden, en locaties inrichten. Met het zoeken naar geschikte locaties is vorige week pas beginnen, meldt Nieuwsuur.

"We moeten nog een aantal stappen zetten voordat we kunnen gaan vaccineren. En die zijn nog niet allemaal gezet als het EMA eerder (op 21 december, red) komt", aldus een zegsvrouw van koepelorganisatie GGD GHOR.

Vaccinatie-expert Herman van der Weide is verbaasd over de trage gang van zaken. "We wisten al in maart dat er een vaccin zou komen", zegt hij in Nieuwsuur. "Ik zou zeggen: toen had je moeten beginnen met een draaiboek bouwen."

Ook oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn verbijsterd. "We blijken wéér niet goed voorbereid!", constateert GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger.

LEES OOK: Een coronatest is niet altijd gratis – in deze gevallen moet je betalen