Het Verenigd Koninkrijk heeft het coronavaccin van het Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse biotechnoloog BioNTech goedgekeurd.

Daarmee is het VK het eerste land ter wereld dat het vaccin goedkeurt. Ze heeft al 40 miljoen doses besteld, goed om 20 miljoen mensen te vaccineren.

De Europese Commissie heeft 200 miljoen doses van het vaccin besteld. Daarvan zijn er bijna 8 miljoen voor Nederland.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) reageert kritisch op de snelle goedkeuring

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse biotechnoloog BioNTech is goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Het vaccin moet vanaf volgende week beschikbaar zijn.

De Britse overheid stemde in met een aanbeveling van toezichthouder Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) om het vaccin goed te keuren en te gaan gebruiken.

Daarmee is het Verenigd Koninkrijk het eerste land ter wereld dat het vaccin goedkeurt. Ze heeft al 40 miljoen doses besteld. Daarmee kunnen 20 miljoen mensen worden gevaccineerd. Twee doses per persoon zijn nodig voor een goede bescherming.

Eerste levering coronavaccin Pfizer in enkele dagen

De eerste 10 miljoen doses zouden al snel beschikbaar zijn, aldus de BBC. De eerste lading wordt binnen een paar dagen al geleverd.

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock noemt de goedkeuring fantastisch nieuws. Hij zegt dat vijftig ziekenhuizen klaar zijn om het middel te ontvangen. Ook worden grote vaccinatiecentra opgezet.

"Begin volgende week gaan we een programma lanceren om mensen in dit land te vaccineren tegen Covid-19", zei de minister tegen Sky News.

Lees ook: 7 onbeantwoorde vragen over het veelbelovende coronavaccin van Pfizer

Hancock erkent dat de inzet van het vaccin gepaard gaat met logistieke uitdagingen. Het middel moet volgens hem bijvoorbeeld bij min 70 graden opgeslagen worden.

Hoewel er een start kan worden gemaakt met vaccinaties, roepen Britse experts op om waakzaam te blijven en de coronaregels in acht te blijven nemen.

Europees Geneesmiddelenbureau kritisch

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) reageert kritisch op de snelle goedkeuring. Het EMA, dat beoordeelt of vaccins veilig en werkzaam zijn, vindt dat de eigen procedure meer op zijn plaats is dan de noodprocedure die de Britse medicijnautoriteit MHRA heeft gevolgd. Het Europese agentschap zou bijvoorbeeld meer controles uitvoeren.

De Britse medicijnautoriteit herkent zich niet in kritiek op de snelheid waarmee het middel van Pfizer en BioNTech is beoordeeld.

Het EMA verwacht voor het einde van de maand een besluit over het vaccin van Pfizer en BioNTech. Het bureau is op 1 december begonnen aan de beoordeling van het verzoek om tot de Europese markt te worden toegelaten. Dezelfde dag begon het EMA aan de definitieve beoordeling van het vaccin van concurrent Moderna.

Net als het EMA is het MHRA al tijdens de onderzoeksfase begonnen met de beoordeling van het vaccin. Bij zo'n zogeheten 'rolling review' beoordelen de toezichthouders de gang van zaken tijdens de eerste twee onderzoeksfases alvast, terwijl de cruciale derde fase nog gaande is. Tijdens die laatste fase worden grote groepen proefpersonen gevaccineerd en moet blijken of het vaccin effectief is.

200 miljoen doses voor Europa

De Europese Commissie heeft al 200 miljoen doses van het vaccin besteld, met een optie voor nog 100 miljoen doses. Nederland mag hier 3,89 procent van hebben, dat komt neer op bijna 8 miljoen doses. Met de optie zouden hier nog 3,89 miljoen doses bij kunnen komen.

Begin november meldden Pfizer en BioNTech dat hun vaccin voor 90 procent beschermd, uit de tweede proef bleek het middel 95 procent effectief te zijn.

Het coronavaccin van Pfizer- BioNTech is in tien maanden tijd ontwikkeld. Normaal duurt dit proces tien jaar.

LEES OOK: Dit Duitse miljardairskoppel is de drijvende kracht achter het Pfizer-vaccin