In het buitenland wonen is een prachtig idee – maar niet elk land is even veilig. Voordat je de stap waagt, kan het geen kwaad om eens te kijken waar het veilig wonen is.

Uit een enquête van InterNations, een wereldwijd netwerk van expats en ondernemers, rolt een lijst van 11 landen die het ‘veiligst’ zouden zijn. InterNations vroeg ruim 14.000 van de leden om hun mening te geven. Ze gaven 43 aspecten van hun leven een cijfer van 1 tot 7. De respondenten vertegenwoordigen 174 nationaliteiten en wonen in 191 verschillende landen of gebieden.

Wellicht opvallende landen die de top elf niet halen zijn Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Ook de VS komt niet hoog op de lijst.

Bekijk hieronder welke landen wel tot de top behoren:


11. Oman — Met lage misdaadcijfers én een niet al te hoog levensonderhoud is Oman een ideale plek voor expats.

Foto: Shutterstock

10. Taiwan — Werknemers en ondernemers voelen zich tevreden over hun baan, carrièreperspectieven en veiligheidsbeleving.

Foto: Reuters

9. Finland — Zeven van de tien expats in Finland achten de weinige misdaad in dit noordelijke land als een belangrijk voordeel van hun verhuizing.

Foto: scanrail / Getty Images

8. Nieuw Zeeland — Deze eilandennatie in de Stille Oceaan is behoorlijk afgelegen maar ook erg vreedzaam.

Foto: FLICKR/Loïc Lagarde

7. Noorwegen — Met een rijk pakket aan ouderschapsverlof is dit Scandinavische land populair onder expats met een familie. Maar de kosten zijn hoog!

Ålesund in West-Noorwegen. Foto: Flickr/Andrés Nieto Porras

6. Zwitserland — Dit rijke Alpenland kent ondanks een hoog vuurwapenbezit weinig misdaden.

Foto: VogelSP/Getty Images

5. Malta — Met een strategische locatie in de Middellandse Zee was Malta in haar geschiedenis vaak toneel van geweld, maar tegenwoordig verstoort hooguit een Brits vrijgezellenfeest de vredige sfeer.

Foto: Konstantin Aksenov

4. Canada — Dit Noord-Amerikaanse land gooit hogere ogen op veiligheidsgebied dan de zuiderburen.

Foto: Wikimedia Commons

3. Japan — Met vergezichten zoals hieronder is het niet moeilijk om te geloven dat Japan voor vreedzaamheid staat - de respondenten van InterNations zijn het daar helemaal mee eens.

Foto: Bule Sky Studio/Shutterstock

2. Singapore — Deze krappe stadstaat op een paar eilanden is rijk en werd tot 2015 geleid door 'goedaardige dictator' Lee Kuan Yew. Strenge wetten voorzien in een laag misdaadgehalte.

Foto: Suhaimi Abdullah / Getty Images

1. Luxemburg — Met maar een half miljoen inwoners is Luxemburg klein, maar het land scoort wel koppositie qua veiligheid in het InterNations-onderzoek.

Foto: Wikimedia