Telde Nederland in 2006-2007 nog 6.842 buitenlandse studenten die tijdelijk in ons land studeren, in het studiejaar 2013-2014 waren dat er al 10.551 – een toename met meer dan 50 procent.

Oprichter-directeur Niels van Deuren van het Nederlandse studentenkamer-platform HousingAnywhere.com zit duidelijk in een groeimarkt. Hij haalde onlangs 5 miljoen euro op voor zijn startup HousingAnywhere die studenten kamers laat ruilen bij buitenlandse uitwisseling.

HousingAnywhere helpt exchange-studenten aan goede, betaalbare kamers in het buitenland. En die markt groeit als kool.

Dat blijkt uit cijfers van EP-NUFFIC, een organisatie gevestigd in Den Haag die de “internationalisatie van het onderwijs” bevordert om zo meer “wereldburgers” te creëren.

“Nederland is een ontzettend aantrekkelijk land voor internationale studenten”, vertelt EP-NUFFIC-woordvoerder Anne Lutgerink. “De kwaliteit van het onderwijs behoort tot de beste van de wereld, het aanbod Engelstalige programma’s is groot en een studie in Nederland is betaalbaar in vergelijking met landen als het VK en de VS.”

Alleen huisvesting "blijft helaas wel een uitdaging", aldus Lutgerink. En een pracht van een kans voor Van Deuren en de zijnen.

Het Nederlandse hoger onderwijs telt inmiddels zo'n 700.000 studenten, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Van hen studeren er 261.000 aan de universiteiten en 443.000 aan de hogescholen. Vrouwen zijn nipt in de meerderheid.

Liefst negentigduizend van deze studenten komen van buiten Nederland, aldus EP-NUFFIC. Van hen volgen er 75.000 een volledig studieprogramma; zij doen hun gehele bachelor of master in Nederland.

Onder de overige 25.000 zitten de 10.551 'uitwisselaars' uit de NUFFIC-cijfers. Dat zijn studenten met een Erasmus-beurs, het meest populaire vehikel voor Europeanen om op kosten van de EU een paar maanden te studeren in een ander land, en voor niet-Europeanen om hetzelfde te doen in de EU.

De overige veertienduizend zijn studenten die hier stage lopen, een exchange doen op eigen kosten of met een andere beurs, en zogenoemde free movers, die bijvoorbeeld alleen hier zijn om eens goed rond te kijken.