In Pyeongchang bevestigt Nederland ook deze Winterspelen maar weer eens zijn hegemonie bij het langebaanschaatsen.

Negen van de tot nog toe elf behaalde medailles werden gewonnen op de lange baan. Met de Winterspelen van Sotsji 2014 en de Spelen van Vancouver 2010 erbij opgeteld staat Nederland op dertig schaatsmedailles.

Als niet-Nederlander heb je dus weinig te zoeken op deze discipline, zou je denken.

Net zoals je als niet-Canadees maar beter niet kunt gaan curlen als je per se goud wilt winnen. Dat land pakte sinds Vancouver (tot en met Pyeongchang) vier gouden plakken bij de vijf gespeelde curlingfinales. Ook dinsdag waren de Canadezen in het gemengde spel de sterkste.

Maar meedoen is belangrijker dan winnen, toch?

Business Insider keek naar de verdeling van de medailles van de Winterspelen van Vancouver 2010, Sotsji 2014 en Pyeongchang 2018 (tot en met woensdagochtend).

Hieronder vind je de landen die heersen in de verschillende wintersporten.


Europa heerst op de biatlon. Van de 75 verdeelde medailles sinds Vancouver pakten de Noren en de Fransen er beide 12; Duitsland staat op 11 biatlon-medailles.


Canada is hét curlingland met 5 (waarvan 4 goud) van de vijftien medailles sinds 2010.


Ook bij het ijshockey vinden we Canada op 1, met 4 gouden medailles van de 12 in totaal. De Verenigde Staten staan op 3 zilveren plakken; Finland op 3 keer brons.


Rodelen is voor de Duitsers, met 13 medailles van de 26 sinds Vancouver.


Bij kunstschaatsen zien we Canada ook terug in de top, maar met 6 van de 30 medailles moet het Rusland (met 8) net voor laten gaan.


Het schaatsen is van ons. Nederland pakte sinds Vancouver 39 plakken van de 87. Met de gouden van Kjeld Nuis en zilveren van Patrick Roest als meeste recente in de telling.


De korte baan is daarentegen van de Aziaten, met de Koreanen als absolute keizers van het shorttracken; 14 van de 54 medailles.


Oostenrijk won 10 van de 39 medailles bij het alpineskiën, sinds 2010.


Een creatieve sport waarbij de Noord-Amerikanen het sterkst in zijn de afgelopen drie edities van de Winterspelen. 14 van de 54 freestyle ski-medailles gingen naar Canada; 11 naar de Verenigde Staten.


Op de discipline langlaufen heerst Noorwegen. Het Scandinavische land pakte 26 van 84 medailles.


Duitsland op 1 bij het schansspringen, maar die titel kan het in Pyeonchang nog kwijtraken. Duitsland staat op 10 sinds Vancouver, Noorwegen en Oostenrijk beide op 9.


De creatieve mannen en vrouwen uit de Verenigde Staten domineren het snowboarden, met 15 van de 60 medailles. Maar daarachter kan van alles gebeuren, want 15 landen verdeelden de overige medailles.


Bobsleeën is een kleine sport waarbij 7 landen de medailles verdeelden de afgelopen 3 Winterspelen. De VS leiden, met 6 medailles.


Ook skeleton is geen grote sport. De Russen staan met 3 plakken op 1, maar Engeland, Duitsland, de VS en Letland staan op 2.