Voor Nederlandse MKB-bedrijven werd in 2022 minder betaald bij overnames dan voor dezelfde type ondernemingen in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Vooral bedrijven in de IT, gezondheidszorg en farmaceutische industrie worden in Nederland lager gewaardeerd dan in de andere landen.

Dat blijkt uit een rapport van overnameplatform Brookz. In het onderzoek wordt er gekeken naar de zogenoemde EBITDA-multiple per sector, ofwel de verhouding tussen de verkoopprijs van een onderneming en de operationele winst vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill.

In Nederland wordt er gemiddeld gerekend met een EBITDA-multiple van 4,85, Dat betekent dus dat er bij een overname van een MKB-bedrijf in Nederland gemiddeld 4,85 keer de operationele winst wordt betaald. In Frankrijk is de EBITDA multiple een stuk hoger, namelijk 5,45. En in Duitsland en Zwitserland is dit zelfs 5,8.

Volgens overname-adviseur René de Jong van Anno1982.nl heeft dat te maken met de schaalbaarheid van MKB-bedrijven. “Leent jouw product of dienst zich om in heel Frankrijk, Duitsland of het VK eenvoudig uit te worden gerold? Dan zorgen die groeimogelijkheden ervoor dat de waarde van je bedrijf stijgt. Maar ook financiële (schaal)voordelen of een fusie met strategische partijen in het buitenland kunnen leiden tot een hogere waardering”, aldus de Jong. 

Opvallend is het grote verschil in waardering van Nederlandse IT & Software-bedrijven ten opzichte van die in omringende landen. Een IT-bedrijf in Nederland mag gemiddeld rekenen met een EBITDA multiple van 6,6, terwijl in Duitsland de EBITDA multiple 8,5 is.

"Voor deze bedrijven is het daarom interessant om de exitstrategie te focussen op verkoop in het buitenland. We adviseren ondernemers in deze sector dan ook om hun bedrijf verkoopklaar te maken voor een internationale koper of na te denken over een pre-exit", aldus de Jong. "Bij een pre-exit verkoop je een deel van je bedrijf met het doel om het met een internationale speler exponentieel te laten groeien. Als verkoper kun je daarmee niet alleen al wat ‘cash van tafel halen’, maar ook profiteren van de groei die je daarna kunt realiseren."  

Uit het rapport van Brookz blijkt dat 48 procent van de MKB-bedrijven in Nederland openstaat voor een internationale overname. De lichte daling van verkoopprijzen als gevolg van de inflatie en economische onzekerheid zorgt voor een groeiende interesse voor bedrijfsverkoop over de grens.

LEES OOK: MKB-bedrijven kunnen vanaf 21 maart energiesubsidie aanvragen bij hoge kosten