• Volgens autobrancheorganisatie ACEA telt Nederland ruim 90.000 laadpalen. Duitsland komt op de tweede plaats met bijna 60.000 laadpalen.
  • In totaal zijn er 307.000 laadpalen in de EU, waarmee net iets minder dan de helft van alle palen in Nederland en Duitsland te vinden is.
  • ACEA zegt dat er veel meer moet worden gedaan aan de bouw van laadpalen om een massale overstap naar elektrisch rijden in Europa mogelijk te maken.
  • Lees ook: Lees ook: Waterstof als brandstof voor elektrische auto’s: de perfecte oplossing, of compleet kansloos?

Nederland is de absolute koploper in de Europese Unie met het aantal laadpalen voor elektrische auto’s. Volgens autobrancheorganisatie ACEA telt Nederland ruim 90.000 laadpalen. Duitsland komt op de tweede plaats met bijna 60.000 laadpalen.

In totaal zijn er 307.000 laadpalen in de EU. ACEA stelt dat daarmee ongeveer de helft van het totaal aantal laadpalen voor elektrische auto’s in de EU in Nederland en Duitsland is geconcentreerd. Frankrijk telt ruim 37.000 laadpalen, gevolgd door Zweden (ruim 25.000) en Italië met 23.500 stuks. Het minste aantal palen is te vinden in Cyprus (57) en Malta (98).

Verder zijn er in Centraal- en Oost-Europa verhoudingsgewijs veel minder laadpalen dan in het westen van de EU. ACEA zegt dat er veel meer moet worden gedaan aan de bouw van laadpalen om een massale overstap naar elektrisch rijden in Europa mogelijk te maken. De meeste EU-landen blijven nu ver achter op dit gebied, aldus ACEA.

Verdeling laadpalen in EU
Verdeling laadpalen in EU
ACEA

Groei laadpalen brengt risico's voor stroomnet

De toename van laadpalen in Nederland loopt tegen 2025 tegen een piek, stelt kenniscentrum ElaadNL eerder deze week. Volgens de onderzoekers zouden het stroomnet in duizenden buurten de druk niet meer aankunnen en zouden er dus geen nieuwe laadpalen meer bijkunnen.

Maar er is enige nuance, want de groei kan wel doorgaan als Nederland slim laden de norm maakt. Dat wil zeggen dat laders op rustigere momenten beginnen met het afnemen met stroom, waardoor de druk op het stroomnet verdeeld blijft.

Volgens ElaadNL staan er tegen 2050 zo'n 5 miljoen laadpalen in Nederland.

LEES OOK: In 2025 is er geen plek meer voor nieuwe laadpalen vanwege overvol stroomnet