Nederland heeft een Koningsdag zonder noemenswaardige incidenten beleefd.

Het bezoek van de Koninklijke familie aan Groningen verliep vlekkeloos, net als de feesten in Amsterdam en Den Haag. En meldingen van voedselvergiftiging door bedorven eten bleven uit. Alleen artiest Willy Wartaal had een klein ongelukje.

Het bezoek van de jarige koning Willem-Alexander, koningin Máxima, hun drie dochters en andere Oranjes aan Groningen, heeft zo’n 40.000 mensen op de been gebracht. Overal in de binnenstad stonden ze langs de route die het koninklijk gezelschap aflegde, of ze keken via grote schermen.

Maxima, Koningsdag

,,We hebben een ongelooflijke ontvangst gekregen'', zei de koning na afloop. ,,Zonder de inzet van velen van u was dit niet mogelijk geweest. Groningen en de Ommelanden zijn samengekomen en hebben laten zien dat ze beide één zijn.'' Willem-Alexander nam ook de tijd om te praten met gedupeerden van de aardbevingen door de gaswinning in de regio. Willem-Alexander vierde in de stad zijn 51e verjaardag.

Ook in Amsterdam en Den Haag verliep Koningsdag zonder moeilijkheden in een gezellige sfeer. Het was voor oud-burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen de eerste keer dat hij Koningsdag als waarnemend burgemeester in Amsterdam doorbracht. Van Aartsen liep een rondje door de hoofdstad en toonde zich heel tevreden met wat hij overal aantrof.

Koningsdag, Amsterdam

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleerde op 43 plaatsen ,,van Almere tot Zwolle'' onder meer de temperatuur en hygiëne van etenswaren. Er werden zo'n veertig waarschuwingen uitgedeeld. Verspreid over het land werden tientallen mensen aangehouden voor zaken als openbare dronkenschap, wildplassen en zakkenrollerij.

Artiesten brengen ode aan Avicii

De talloze muziekfeesten op Koningsdag, waaronder het 538Koningsdagfestival in Breda en het Kingsland Festival in onder meer Amsterdam en Maastricht trokken vele tienduizenden bezoekers.

Tijdens verschillende muziekfeesten is stilgestaan bij het overlijden van de Zweedse dj en producer Avicii. Zo kregen de 30.000 bezoekers van SLAM! Koningsdag in het AFAS Stadion in Alkmaar een muzikaal eerbetoon voorgeschoteld van de band Shermanology, dat een aantal tracks van hem live speelde.

Rita Ora, Koningsdag, Avicii

Ook tijdens het 538Koningsdagfestival in Breda werd Avicii geëerd, zegt een woordvoerder. ,,Dj Menno de Boer verzorgde een muzikaal eerbetoon. En zangeres Rita Ora heeft het hele veld met 40.000 bezoekers een minuut stil gekregen. Heel erg bijzonder."

Meerdere festivals, zo ook het Kingsland Festival, kondigden donderdag al aan een moment in het programma in te ruimen voor de op 28-jarige leeftijd overleden dj. Hij werd vorige week vrijdag dood aangetroffen in een resort in Oman.

De woordvoerder van het 538Koningsdagfestival sprak van een ,,zeer soepel" verlopen feest. ,,We hebben veel positieve reacties gekregen op onze gevarieerde line-up."

Bij Kingsland Twente was een vervelend voorval. Daar viel zanger Willie Wartaal van de bank De Jeugd van Tegenwoordig van het podium, waarbij hij gewond raakte aan zijn enkel. Het optreden werd afgeblazen.

LEES OOK: Een Oranje-expert legt uit hoe de koning aan zijn geld komt en waar hij het aan uitgeeft