De familie van de vrijdag overleden Avicii zegt dat de Zweedse dj niet meer de kracht had om door te gaan. De familie deed dat in een open brief.

“Onze geliefde Tim was een zoeker, een breekbare artistieke ziel die zocht naar antwoorden op existentiële vragen. Een perfectionist die reisde en werkte op een tempo dat leidde tot extreme stress.”

Toen Avicii in 2016 stopte met touren probeerde hij een balans te vinden tussen gelukkig zijn in het leven en doen waar hij het meest van hield: muziek maken, staat in de verklaring.

Avicii’s familie onthult dat de dj worstelde met vragen over betekenis van het leven en geluk. “Hij kon niet langer verder. Hij wilde rust vinden. Tim was niet gemaakt voor de zakelijke machine waarin hij zich bevond. Hij was een gevoelige jongen, die van zijn fans hield maar de spotlights liever meed.”

Afgelopen maandag bedankte de familie nog voor alle steunbetuigingen, nadat Avicii dood was aangetroffen in een resort in de Omaanse stad Muscat. De politie liet al weten dat er geen sprake was van een misdrijf, maar de precieze doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

Gezondheidsproblemen van Avicii

Bergling had gezondheidsproblemen, onder meer door overmatig alcoholgebruik. Hij leed voordat hij stopte met optreden onder meer eens aan een acute alvleesklierontsteking. Verder werden zijn blinde darm en galblaas verwijderd.

Lees ook op Business Insider

Los van zijn gezondheidsproblemen zei hij ook dat de dancewereld niet aan hem besteed was. “Het ligt echt niet aan de muziek of aan de shows, maar aan alles eromheen”, lichtte Avicii toe in verschillende interviews.

Draaien voelde “nooit natuurlijk” aan voor de Zweed. “Ik ben meer het introverte type en het was altijd moeilijk voor me. Ik denk dat ik te veel negatieve energie aan boord heb genomen.”

Avicii is onder meer bekend van de hit Hey Brother. In de meest recente top 100 van het Britse blad DJ Mag staat hij op plaats 28.

Hoewel hij niet meer toerde, bleef Avicii actief in de muziek. Hij bracht diverse nieuwe platen uit en stond andere artiesten bij als producer. In oktober verscheen nog een documentaire over de Zweedse dj, Avicii: True Stories.

Praten over zelfdoding kan bij de hulp- en preventielijn “Zelfmoord? Praat erover”. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl