In Nederland zijn de afgelopen jaren zo veel zonnepanelen geïnstalleerd, dat ons land, geteld per hoofd van de bevolking, nu koploper van Europa is.

Wereldwijd staat Nederland op de tweede plaats, achter Australië, zo blijkt uit een rapport van SolarPower Europe. De Europese brancheorganisatie becijfert dat het geïnstalleerd vermogen in Nederland 825 watt per inwoner bedraagt. Dat is meer dan Duitsland, waar volgens het rapport 714 watt per inwoner is geïnstalleerd.

Na Duitsland volgen Japan, België, Malta en Luxemburg. De top 10 wordt compleet gemaakt door Denemarken, Zuid-Korea en Zwitserland. Australië gaat voorop met een geïnstalleerd vermogen van 1049 watt per inwoner (ruim 1 kilowatt). In absolute zin is veruit de meeste capaciteit te vinden in China. Daar ligt 33 procent van het wereldwijde totaal. Op een flinke afstand volgen de Verenigde Staten met 13 procent, Japan met 8 procent en Duitsland met 6 procent van de wereldwijde capaciteit.

Jarenlang lag Nederland achter met het opwekken van duurzame energie, maar de afgelopen jaren is het tempo flink opgevoerd.

Ook wereldwijd gaat het steeds harder: volgens het rapport is de capaciteit voor zonne-energie in drie jaar tijd verdubbeld. In april van dit jaar is de grens van een terawatt gepasseerd, becijfert SolarPower Europe. De organisatie verwacht in de komende drie jaar een verdere versnelling, tot 2,3 terawatt in 2025.

Ter vergelijking: in 2002 was wereldwijd voor 2 gigawatt aan zonne-installaties geïnstalleerd. De capaciteit van nu is daarmee vijfhonderd keer zo hoog als twintig jaar geleden. "Met een verwachte installatie van 228 gigawatt aan zonne-installaties staat de toegevoegde capaciteit in 2022 gelijk aan de totale capaciteit die er in 2015 was."

De brancheorganisatie gaat ook in op de rol van de "zeer trieste ontwikkelingen in Oekraïne". De Russische inval daar heeft tegelijkertijd "het geostrategische belang van zonne-energie" aangetoond, aldus SolarPower Europe.

LEES OOK: Zonnepanelen in combinatie met de accu van je elektrische auto voor stroom in huis: kan dat?