Kredietverzekeraar Coface verwacht de komende anderhalf jaar 36 procent meer bedrijfsfaillissementen.

Het voorzichtige economische herstel weegt niet op tegen de klap die de economie te verduren heeft gehad.

Door de coronacrisis houden consumenten de hand op de knip en stellen bedrijven investeringen uit.

Nederland moet rekening houden met een golf aan faillissementen. Dat is de verwachting van kredietverzekeraar Coface.

In een donderdag gepubliceerd rapport stelt Coface dat het aantal faillissementen in Nederland de komende anderhalf jaar met 36 procent toeneemt.

Er zullen in die periode bijna 8.000 bedrijven op de fles gaan. In heel 2019 vielen er nog 3.792 bedrijven om, zo schrijft dagblad Trouw op basis van bevindingen van Coface. Dat cijfer is inclusief eenmanszaken.

Volgens directeur Edwin Busio van Coface Nederland zit ons land nu in een stilte voor de storm, omdat het enige tijd duurt voordat financiële problemen bij bedrijven uitmonden in een faillissement. Onbetaalde facturen zijn nu eenmaal niet direct opeisbaar en het opstarten incassoprocedures duurt vaak ook weer een paar weken.

Ons land staat niet alleen in de negatieve vooruitzichten. Vergeleken met 2019 neemt wereldwijd het aantal faillissementen tussen nu en 2021 met een derde toe.

Meer faillissementen door coronacrisis

De faillissementen zijn een gevolg van de coronacrisis, die zich volgens Coface op twee manieren laat gelden. Ten eerste zorgt aanhoudende onzekerheid over het verloop van de crisis voor besparingen binnen huishoudens en het schrappen van investeringen bij bedrijven.

Daarnaast hebben sommige bedrijven door de crisis te kampen met onherstelbare productieverliezen.

Maatregelen van centrale banken om de financiële markten te steunen zorgen slechts deels voor uitstel van aanpassingen op de arbeidsmarkt en cashflowproblemen bij bedrijven.

Coface voorspelt dat de recessie in 2020 heviger wordt dan die van 2009.

Nog te vroeg voor beslissing over meer overheidssteun

Ondanks overheidsmaatregelen zal de faillissementsgolf waarschijnlijk alle belangrijke economieën raken, verwacht Coface.

Opkomende economieën als Brazilië en Turkije hebben daarnaast te maken met een daling van inkomsten uit toerisme en minder afdrachten van werknemers in het buitenland. Verder kampen zij met dalende inkomsten vanwege de gedaalde prijzen voor grondstoffen.

Volgens Coface-directeur Busio is het waarschijnlijk nog te vroeg voor de overheid om te beslissen of er langduriger steun nodig is. “Dat moet het kabinet in het najaar beslissen.”

LEES OOK: Banken rekenen op zware tweede helft van 2020