• Nederland blijft voorlopig nog een donkerrode vlek op de Europese coronakaart.
  • Omdat het ECDC bij het opstellen van de kaart kijkt naar de cijfers over de laatste twee weken, telde de piek van de huidige golf nog mee voor de kaart van deze donderdag.
  • Vanaf 5 augustus wordt Nederland mogelijk lichter van kleur, met als gevolg dat andere landen mogelijk beslissen om de regels voor Nederlandse vakantiegangers iets te versoepelen.

Nederland kleurt wederom rood op de nieuwe kaart van coronagevallen in Europa. Dat viel ook te verwachten, aangezien veel mensen de afgelopen twee weken positief zijn getest. Landen kunnen dat mogelijk zien als een reden om reisbeperkingen voor Nederlandse toeristen in stand te houden. Limburg is als enige provincie van kleur veranderd, van rood naar donkerrood.

Het Europese gezondheidsinstituut ECDC baseert de coronakaart op het aantal besmettingen en percentage positieve tests in de afgelopen twee weken. Landen gebruiken de kaart bij het vaststellen van hun coronabeleid. Maar ze mogen zelf bepalen wat zij doen met het gegeven dat een regio groen, oranje, rood of donkerrood kleurt. Duitsland voerde vorige week nog strengere regels in voor Nederlandse toeristen. Dat moet helpen voorkomen dat de Delta-variant van het coronavirus voet aan de grond krijgt in Duitsland.

Sinds anderhalve week is het aantal gevallen van Covid-19 in Nederland aan het dalen. Desondanks is geen enkele provincie oranje of groen geworden op de coronakaart. Het ECDC baseert deze kleurcodes namelijk op gegevens van de afgelopen twee weken. Daarom heeft het instituut de recente piek in het aantal positieve tests nog meegenomen in zijn berekeningen. Volgende week telt deze golf niet meer mee en veranderen delen van Nederland mogelijk weer van kleur. Dat kan vervolgens aanleiding zijn voor Europese landen om reisbeperkingen voor Nederlanders te versoepelen.

Behalve Nederland zijn ook vakantiebestemmingen als Spanje, Portugal en Luxemburg helemaal rood en delen zelfs ook donkerrood. Griekenland is grotendeels rood en oranje, maar Kreta is donkerrood. Frankrijk en Denemarken zijn half rood en half oranje en België is op Brussel na helemaal oranje.

Landen als Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen, Noorwegen en Zweden zijn vrijwel helemaal groen. Dat betekent dat zij de corona-uitbraak vooralsnog goed onder controle hebben.

Meer over corona? Lees ook deze stukken eens: