Turkije spreekt vrijdag hoogstwaarschijnlijk zijn steun uit voor de kandidatuur van demissionair premier Mark Rutte om de baas van de NAVO te worden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan neemt dat besluit na een bezoek van Rutte, zeggen bronnen dicht bij Erdogan tegen persbureau Bloomberg.

Turkije is een van de vier NAVO-landen die zich nog niet achter Rutte hebben geschaard. De scheidend premier heeft de steun van alle 32 leden van de westerse militaire alliantie nodig. Rutte moet nog afrekenen met een tegenkandidaat, de Roemeense president Klaus Iohannis. Maar die trekt zich waarschijnlijk terug zodra Turkije zich voor de Nederlander uitspreekt, denken NAVO-bronnen volgens Bloomberg.

Nog 3 landen tegen Rutte als NAVO-baas

Behalve Turkije en Roemenië moet Rutte ook Hongarije en Slowakije nog overhalen. De Hongaarse regering van premier Viktor Orbán heeft zich zelfs publiekelijk tegen zijn kandidatuur gekeerd.

Rutte bezoekt Erdogan in Istanbul op eigen kosten, als aspirant-NAVO-chef en niet als Nederlands regeringsleider. Turkije liet eerder weten dat het land van een nieuwe secretaris-generaal verwacht dat EU-landen bij hem geen streepje voor krijgen. Ook vraagt Turkije zijn aandacht voor de strijd tegen het terrorisme, bijvoorbeeld dat uit Koerdische hoek.

De Verenigde Staten hadden gehoopt Rutte al maanden geleden te kunnen presenteren als nieuwe NAVO-chef. Nu mikken Ruttes medestanders op eind mei, als de buitenlandministers van het bondgenootschap bijeenkomen in Praag. Ze hopen er in ieder geval uit te zijn voor de NAVO-top in Washington in juli.

LEES OOK: Binnen 10 jaar kan er een oorlog tussen Rusland en de NAVO uitbreken, volgens de inlichtingendienst van Estland