• Navigatieconcern TomTom boekt een goede eerste helft van 2023. De omzet ging met 14 procent omhoog tot meer dan 297 miljoen euro.
  • Het bedrijf profiteert van het feit dat er meer auto’s verkocht worden en dat er meer auto’s worden geproduceerd met ingebouwde navigatiesystemen van TomTom.
  • TomTom verwacht dit jaar 570 tot 600 miljoen euro omzet te draaien.
  • Lees ook: TomTom boekt kleine winst dankzij herstel auto-industrie

Navigatiedienstverlener TomTom is positiever gestemd over de omzetgroei dit jaar en verhoogt zijn prognoses voor de inkomsten.

TomTom profiteert vooral van een toegenomen autoverkoop en hogere productie van autofabrikanten die zijn kaarten en navigatiediensten afnemen zoals Volkswagen, Renault, Hyundai en Peugeot. Het bedrijf heeft daardoor naar eigen zeggen een sterke eerste jaarhelft achter de rug.

TomTom rekent nu voor dit jaar op een totale omzet tussen de 570 miljoen tot 600 miljoen euro. Eerder werd voor heel 2023 gerekend op 540 miljoen tot 580 miljoen euro.

Vorig jaar boekte het beursgenoteerde bedrijf uit Amsterdam nog een omzet van 536 miljoen euro.

Beleggers reageerden positief op de cijfers van TomTom en zetten het aandeel maandagochtend ruim 8 procent hoger.

TomTom boekt €297 miljoen omzet in eerste helft 2023

In de eerste helft van dit jaar ging de omzet met 14 procent omhoog tot meer dan 297 miljoen euro. In het eerste kwartaal was dit bijna 141 miljoen euro, in het tweede kwartaal ruim 156 miljoen euro.

Wel was in het tweede kwartaal sprake van een licht negatief nettoresultaat, van 4,5 miljoen euro.

Bij de grootste tak Location Technology, waar de zakelijke dienstverlening en de navigatieproducten voor de auto-industrie onder vallen, klommen de opbrengsten met 17 procent naar ruim 246 miljoen euro. Bij de kleinere consumentendivisie, die onder meer navigatiekastjes maakt, bedroegen de inkomsten 51 miljoen euro.

TomTom onderging in juni een grondige reorganisatie, waarbij het bedrijf 500 werknemers ontsloeg. Die ontslagen vielen op de divisie die de kaarten maakt. Volgens TomTom zijn er door automatiseringen minder mensen nodig voor het maken van de kaarten. Er werken volgens TomTom nu nog zo'n 3.800 mensen bij het bedrijf.

LEES OOK: TomTom doet poging om Google Maps alsnog aan te vallen