De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, vindt dat er voldoende grond is om de afzettingsprocedure tegen president Trump formeel in gang te zetten.

Pelosi heeft de voorzitter van de commissie voor Justitie van het Huis van Afgevaardigden gevraagd aanklachten op te stellen die tot afzetting zouden moeten leiden. De commissie heeft laten weten mogelijk donderdag 12 december al te stemmen over wat de president precies verweten wordt.

Volgens Pelosi heeft Trump in strijd met de grondwet gehandeld en zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik voor eigen politiek gewin. “In de Verenigde Staten staat niemand boven de wet,” aldus de Democrate die op een meerderheid van haar partij in het Huis kan rekenen. De beslissing of de president wordt afgezet, valt uiteindelijk echter in de nu door Republikeinen gedomineerde Senaat.

Trump fulmineert tegen impeachment

Trump twitterde eerder op de dag dat de Democraten eens moeten opschieten met hun kansloze ‘impeachment’. Breng het snel in de Senaat en dan kan het land weer aan het werk, zei Trump, die ervan overtuigd is dat de Senaat hem niet afzet.

Lees ook op Business Insider

Het Huis van Afgevaardigden moet in een stemming bepalen welke misdragingen reden tot afzetting zijn, bijvoorbeeld machtsmisbruik, omkoping, belemmering van het werk van het Congres of dat van de justitie. Dan moeten de aanklachten naar de Senaat.

Pelosi betoogde dat Trump “opnieuw de verkiezingen probeert te corrumperen”. Trump heeft in juli zijn Oekraiënse ambtgenoot Zelenski gevraagd onderzoek te doen wat de vooraanstaande Democraat Joe Biden en diens zoon Hunter daar in de jaren 2012-2014 uitspookten.

Volgens Democraten heeft Trump zijn macht misbruikt om bij de presidentsverkiezingen volgend jaar meer kans te maken. De vorige keer dat Trump de verkiezingen zou hebben “gecorrumpeerd” was in de ogen van Democraten toen hij in 2016 verrassend van Hillary Clinton won. Democraten hebben vergeefs proberen aan te tonen dat Trump samenzwoer met Russen om van haar te winnen.

LEES OOK: Er is maar 1 ding dat de herverkiezing van Trump echt kan tegenhouden – maar het ziet er eigenlijk best goed uit voor The Donald