Verlies van Oranje tegen Argentinië. De kater komt ook aan op de werkvloer, waar het ziekteverzuim donderdag opliep.

De ochtend na de WK-uitschakeling van Oranje door Argentinië hebben zich een stuk meer Nederlanders ziek gemeld dan op andere ochtenden. Dat blijkt uit een eerste prognose van i-Signaal, een dochterbedrijf van softwareleverancier Unit 4, dat gedurende het WK voetbal het ziekteverzuim bijhoudt.

Donderdagochtend om half 11 telde de zogeheten Verzuimbarometer 1314 nieuwe ziekmeldingen. Dat is ruim drie keer zo hoog als voorgaande dagen rond dat tijdstip. Toen lag het aantal nieuwe ziekmeldingen rond de 400.

De Verzuimbarometer verzamelt de gegevens van 200 duizend bedrijven die gezamenlijk ruim 2 miljoen werknemers hebben.

Ziekteverzuim tijdens WK

Eerder was de verwachting dat werknemers de dag na de halve finale van het WK voetbal gewoon weer op de werkvloer zouden staan. Mensen zouden zich niet massaal gaan ziek melden, dachten de arbodiensten ArboNed en ArboUnie.

De arbodiensten signaleerden dat werknemers onderling en met hun werkgevers goede afspraken hadden gemaakt om donderdag het werk gewoon weer op te pakken.

Dat de wedstrijd tegen Argentinië pas om 22.00 uur begon, zou volgens ArboNed geen rol spelen. Tijdens de Olympische Spelen werd er soms midden in de nacht gesport en het ziekteverzuim bleef toen ook rond het gemiddelde van 3,8 procent, aldus de zegsvrouw.

Ook de Verzuimbarometer van softwareleveranciers Unit 4 en i-Signaal heeft op de dagen nadat het Nederlands elftal had gespeeld eerder ook geen grote pieken laten zien.

Best bekeken wedstrijd Oranje ooit

Ruim 9 miljoen voetballiefhebbers hebben gekeken naar de halve finale van Oranje tegen Argentinië, zo bleek  donderdag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Het duel van woensdag is de best bekeken wedstrijd van Oranje ooit en verdringt daarmee de finale tussen Nederland en Spanje op het WK van 2010, met 8,5 miljoen kijkers, van plek één.

De kijkcijfers zullen uiteindelijk hoger uitvallen omdat nog niet bekend is hoeveel mensen in cafés, op pleinen en op andere plekken naar Oranje hebben gekeken. Studio Brasil trok met de voor- en nabeschouwing op de wedstrijd bijna 4 miljoen kijkers.

Tot de halve finale waren werden de verrichtingen van Oranje op het WK in Brazilië tegen Chili en Mexico het best bekeken, met zo’n 8 miljoen kijkers. De kwartfinale tegen Costa Rica trok bijna 7,5 miljoen voetballiefhebbers.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl