Speciaal aanklager Robert Mueller heeft in maart een brief geschreven aan minister van Financiën William Barr. Daarin uitte Mueller kritiek op de conclusies die de minister trok in zijn samenvatting van het onderzoek naar mogelijke inmenging van Rusland bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en belemmering van de rechtsgang door Donald Trump.

Dat meldt The New York Times.

Het onderzoeksteam van Mueller schreef in het rapport dat er geen juridisch oordeel is gegeven over de vraag of de president de rechtsgang heeft belemmerd, maar dat dit Trump niet vrijpleit. De reden dat Mueller zich van een oordeel heeft onthouden, heeft te maken met regelgeving die bepaalt dat een zittende president niet vervolgd kan worden.

Tegelijk biedt het rapport liefst 11 voorbeelden die gekarakteriseerd kunnen worden als mogelijke gevallen van belemmering van de rechtsgang door Trump. Mueller heeft het finale oordeel doorgeschoven naar het Amerikaanse Congres.

Oordeel Mueller over Donald Trump

Voordat het rapport volledig openbaar werd, heeft minister van Justitie Barr een samenvatting gegeven van vier pagina’s, met de belangrijkste conclusies. Daarin stelde Barr dat het rapport niet heeft kunnen vaststellen dat sprake is geweest van samenspanning tussen het campagneteam van Trump en de Russische overheid bij de presidentsverkiezingen.

Ook stelde Barr dat het team van Mueller niet heeft geconcludeerd dat er sprake is geweest van belemmering van de rechtsgang. Barr concludeerde op eigen gezag dat er onvoldoende bewijs was voor vervolging van de president op strafrechtelijke basis.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt tegen de NYT dat Mueller heeft aangegeven dat de samenvatting van de minister van Justitie op zich niet onjuist was. Tegelijk toonde Mueller zich ontevreden over het gebrek aan context. Barr gaf in zijn samenvatting niet aan hoe het team van Mueller tot bepaalde conclusies is gekomen.

Barr suggeerde met zijn samenvatting dat het team van  Mueller bewijs heeft verzameld en vervolgens onvoldoende materiaal had om te concluderen dat sprake was van belemmering van de rechtsgang.

In het rapport staat echter ook dat het team niet heeft kunnen vaststellen dat er geen sprake was van belemmering van de rechtsgang. Dit ligt mede aan het feit dat de ploeg van Mueller op bepaalde punten is tegengewerkt bij het verzamelen van bewijs.

Minister Barr wordt woensdag gehoord door een commissie van de Amerikaanse Senaat. Donderdag wordt hij aan de tand gevoeld door een commissie van het Huis van Afgevaardigden.

Democraten uit het Huis van Afgevaardigden willen ook graag dat Mueller zelf uitleg komt geven in het Congres, maar er is nog geen datum vastgesteld voor een publiek optreden van de speciaal aanklager.

LEES OOK: Het ziet er goed uit voor Donald Trump: zijn belangrijkste troef om herkozen te worden in 2020 oogt ijzersterk