Een groep medici heeft het ministerie van Volksgezondheid voor de rechter gesleept vanwege het verbod om een abortuspil voor te schrijven. Het gaat om een groep huisartsen die de pil wel willen voorschrijven.

Ook een seksuoloog, een abortusarts en vrouwenrechtenorganisatie Women on Waves heeft zich bij de groep huisartsen aangesloten, schrijft Medisch Contact woensdag.

Met de pil Medabon kunnen zwangerschappen van 6,5 weken en korter worden afgebroken. In principe kan de pil sinds maart 2015 via de huisarts worden verkregen.

Maar volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg mag het middel niet worden voorgeschreven. Het afbreken van een zwangerschap is namelijk strafbaar. Artsen mogen wel meewerken aan het afbreken van een zwangerschap, maar daarvoor hebben zij een vergunning nodig.

De pil wordt bovendien door de apotheek geleverd, en daardoor zouden ook apothekers medeplichtig zijn. De Inspectie voor de Gezondheidszorg lieten artsen en apothekers daarom weten dat ze de pil beter niet konden voorschrijven.

De artsen zijn het daarmee oneens, en hebben dus een zaak aangespannen. Die zal waarschijnlijk eind september, begin oktober voor de rechter komen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl