• De grootste lithiumproducent ter wereld, het Amerikaanse Albemarle, wil een verwerkingsfabriek vestigen in Europa. Nederland maakt veel kans, volgens het Financieele Dagblad.
  • De fabriek zou een investering van minstens 1 miljard euro met zich meebrengen.
  • Lithium is essentieel voor de vergroeningsslag van de EU, omdat het wordt gebruikt in batterijen van elektrische voertuigen en voor opslag van energie.
  • Lees ook: Dit zijn 34 ‘kritieke’ grondstoffen die de EU essentieel acht voor de economie

De toonaangevende Amerikaanse lithiumproducent Albemarle is op zoek naar een locatie in Europa om een verwerkingsfabriek te vestigen. Nederland staat hoog op het lijstje van kanshebbers, meldt het Financieele Dagblad. De oprichting van deze nieuwe fabriek zou een investering van minstens 1 miljard euro met zich meebrengen.

Welke andere landen kans maken op de investering wil Mark de Boer niet zeggen tegen tegen het FD. De Boer is als vicepresident sustainability medeverantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid van Albemarle.

Lithium is essentieel voor de vergroeningsslag van de Europese Unie, omdat het wordt gebruikt in batterijen in elektrische voertuigen en voor opslag van energie.

De belangrijkste leverancier van lithium, en nog eens 20 andere kritieke grondstoffen, is China. De EU wil ervoor zorgen dat de afhankelijkheid van China voor het verkrijgen van kritieke grondstoffen wordt beperkt. Daartoe zijn streefcijfers vastgesteld voor de Europese winning van deze grondstoffen.

Hoewel het lithium in Nederland zou worden verwerkt, wordt de grondstof nog steeds van buiten Europa aangevoerd. Albemarle is actief in onder andere Australië en Chili.

Tegen 2030 wil de Europese Unie 10 procent van het jaarlijkse verbruik van zeldzame grondstoffen, waaronder lithium, zelf winnen. Daartoe zouden weer mijnen geopend moeten worden. Dit plan stuit echter op de nodige kritiek. Zorgen zijn de arbeidsomstandigheden van mijnwerkers en lokale milieuschade.

De fabriek van Albemarle moet helpen bij het behalen van de Europese streefcijfers wat betreft de verwerking en recycling van deze zeldzame mineralen. Hoewel de planning en bouw van de nieuwe vestiging enkele jaren in beslag zullen nemen, hoopt De Boer dat de fabriek ruim voor 2030 operationeel kan zijn.

LEES OOK: Prijzen van lithium dalen door inzakkende vraag naar elektrische auto’s in China