Het personeel van webwinkelreus Amazon krijgt in magazijnen steeds vaker gezelschap van robots als collega. In de Verenigde Staten is het bedrijf gestart met het tests, waarbij een robot van het bedrijf Agility Robotics wordt ingezet.

Het gaat om een robot genaamd ‘Digit’. Die heeft benen heeft, kan lopen, dozen tillen en is niet extreem duur. Volgens CEO Damion Shelton van leverancier Agility Robotics kost het slechts 10 tot 12 dollar per uur om Digit te bedienen.

Maar is de keuze voor een robot met een menselijke vorm wel de meest logische? Een concurrent van Agility Robotics plaatst daar vraagtekens bij.

Technologiedirecteur Aaron Saunders van roboticabedrijf Boston Dynamics gaf afgelopen weekend in een interview met TechCrunch aan dat menselijke robots een “groot potentieel” hebben om de “technologiekloof” te dichten. Ze zullen cruciaal zijn op het gebied van “robotica voor algemeen gebruik”. Saunders vindt de menselijke vorm echter niet ideaal is voor specifieke taken, zoals het verplaatsen van dozen.

"Het feit dat mensen dozen kunnen verplaatsen, betekent niet dat wij het beste gebouwd zijn om die taak uit te voeren," gaf Saunders aan.

Boston Dynamics heeft zelf de robot Stretch, die een kraanachtige arm heeft en op wielen beweegt. Het is geen menselijke robot, maar volgens Saunders kan Stretch "efficiënter en effectiever dozen verplaatsen dan een mens".

Moet robot eruit als een mens?

Een van de verkoopargumenten van concurrent Agility Robotics voor Digit is het vermogen van de robot om zich aan te passen aan bestaande magazijninfrastructuren en plattegronden die niet noodzakelijkerwijs zijn ontworpen voor robots en automatisering. Volgens het bedrijf kan hij objecten van verschillende afmetingen en gewichten optillen.

"Dankzij de wendbaarheid van het tweevoetige ontwerp kan Digit probleemloos worden geïntegreerd in een bestaande infrastructuur. Er zijn geen bouwvergunningen of veranderingen aan het magazijn voor nodig", zo stelt Agility Robotics in een marketingbrochure.

Boston Dynamics stelt iets soortgelijks te hebben bereikt met Stretch. Productmanager Mike Fair zei tijdens een presentatie dat enkele van de voordelen van Stretch zijn mobiliteit en flexibiliteit zijn. "Het is een mobiele robot, dus hij kan overal komen waar werk gedaan moet worden en hij is flexibel. Hij kan in bestaande faciliteiten of bestaande infrastructuur worden geplaatst en binnen enkele dagen aan het werk gaan."

De visie van Agility Robotics voor zijn menselijke robot is echter ambitieuzer. Terwijl de huidige toepassing van Digit zich alleen richt op het verplaatsen van pakketten, zegt het bedrijf op zijn website dat de volgende toepassing van de robot het lossen van trailers zal zijn. En in de toekomst moet de robot een bezorgservice bij mensen thuis kunnen uitvoeren.

LEES OOK: Robots kunnen 30% van Nederlandse vacatures vervullen in 2030, volgens adviesbureau PwC.