• Op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh spitst de discussie zich toe op het al dan niet optuigen van een fonds voor het vergoeden van klimaatschade.
  • De slotverklaring stond gepland voor vrijdag, maar voorzitter Sameh Shoukry hoopt de zogeheten COP27 zaterdag wel echt af te sluiten.
  • Eurocommissaris Frans Timmermans en minister Rob Jetten vrezen dat het onderhandelingsresultaat zal tegenvallen.
  • Lees ook: Klimaattop Egypte: 5 vragen over wat je kunt verwachten en wat COP27 betekent voor bedrijven

Op de VN-klimaattop wordt zaterdag verder onderhandeld. Het slot van de top in Sharm-el-Sheikh was aanvankelijk gepland voor vrijdag, maar dat bleek te krap. Voorzitter Sameh Shoukry hoopt de zogeheten COP27 zaterdag wel echt af te sluiten. Of dat lukt, zal afhangen van het vermogen van de onderhandelaars om compromissen te sluiten.

Vrijdagavond kwam bovendien naar buiten dat klimaatgezant John Kerry van de Verenigde Staten positief is getest op het coronavirus, wat de onderhandelingen nog wat moeilijker maakt. De VS zijn een belangrijke partij.

Kerry kan nu niet meer aanwezig zijn bij de onderhandelingen, maar werkt verder via de telefoon. “Hij blijft in contact met zijn onderhandelingsteam en buitenlandse collega’s om tot een succesvol einde van COP27 te komen”, laat een woordvoerder weten.

Op de klimaattop splitst de discussie tussen bijna 200 landen zich vooral toe op het al dan niet optuigen van een fonds voor het vergoeden van schade die het gevolg is van klimaatverandering. Ook de snelheid waarmee landen hun uitstoot van broeikasgassen verminderen en het afbouwen van fossiele brandstoffen zijn heikele punten.

Voor de EU, die als een blok onderhandelt, hangen deze onderwerpen nauw met elkaar samen. Europa is bereid akkoord te gaan met een schadefonds, maar dan moeten andere landen wel meer ambitie tonen in het verlagen van hun uitstoot.

En een land als China mag zeker niet aan de ontvangende kant zitten, vindt Europa. Ondertussen vallen landen als Qatar of de Verenigde Arabische Emiraten ook officieel nog in de groep met ontwikkelingslanden, terwijl het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking daar hoger ligt dan bijvoorbeeld in Frankrijk.

Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat alle bijna 200 landen zich kunnen vinden in de uiteindelijke slotverklaring, waarin de afspraken worden opgesomd. Dat lukt meestal, maar niet altijd. De klimaattop van 2009 in Kopenhagen werd afgesloten zonder verklaring waar alle landen het mee eens waren.

Op de top in Glasgow werd de slotverklaring vorig jaar aan het einde nog afgezwakt onder druk van China en India. Het "uitfaseren" van steenkoolgebruik werd toen gewijzigd in het vagere "afbouwen".

Timmermans en Jetten bezorgd om goede afloop

Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans maakt zich zorgen over een goede afloop van de klimaattop. "We hebben de afgelopen uren te weinig gezien van de andere kant", zegt Timmermans. "We moeten ervoor zorgen dat we de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graden." Hij benadrukt dat hij liever geen resultaat ziet op de klimaattop dan "een slecht resultaat".

Ook minister Rob Jetten vreest dat op bepaalde terreinen wordt terugkrabbelt ten opzichte van de vorige top in Glasgow afgelopen jaar. "Ik geloof dat iedereen niet blij is met de voortgang die in de nacht is geboekt." Het is volgens Jetten onvoldoende. Het is voor hem onaanvaardbaar dat de top in Egypte de resultaten van die in Schotland afzwakt.

Een Franse afgevaardigde op de top klaagde over voorstellen van het gastland Egypte die de vooruitgang die in Glasgow is gemaakt, zouden ondermijnen. Hij ging niet op details in maar zei dat dit voor de Europese Unie onaanvaardbaar is.

LEES OOK: Klimaattop Egypte: 5 vragen over wat je kunt verwachten en wat COP27 betekent voor bedrijven