De Nederlandse verzekeraar Vivat, onder meer het moederbedrijf van Reaal en Zwitserleven, staat officieel in de etalage om te worden verkocht door zijn Chinese eigenaar Anbang. Maar intussen blijken de interne controlesystemen voor de financiering van terrorisme niet op orde.

Vivat heeft een tik op de vingers gekregen van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), omdat de verzekeraar zijn interne controlesystemen om terrorismefinanciering te voorkomen al jaren niet op orde heeft. Dat blijkt uit een brief van De Nederlandsche Bank (DNB), die Het Financieele Dagblad heeft ingezien.

Vivat, het bedrijf achter de merken Zwitserleven, Reaal en Actiam, moet vrezen voor een sanctie als het niet snel verbeteringen doorvoert. Ondanks herhaalde waarschuwingen schiet de verzekeraar op sommige vlakken ‘ernstig tekort’ bij het toetsen of klanten of andere relaties op sanctielijsten staan, zo kreeg de directie van Vivat schriftelijk te verstaan.

Onduidelijk is zelfs of alle relaties wel zijn gescreend, schrijft DNB. Dat moet volgens de Sanctiewet gebeuren en dus zou Vivat in overtreding kunnen zijn, aldus het FD.

Vivat zegt in een reactie tegen de krant dat het bedrijf “zich maximaal inzet om aan deze wet- en regelgeving te voldoen” en dat het onderzoek van DNB nog loopt en nog “onderwerp is van gesprek”.

Vivat in de verkoop

Toezichthouder DNB deelde afgelopen jaar een megaboete van 775 miljoen euro uit aan ING vanwege falend beleid bij het tegengaan van witswaspraktijken. Bij Vivat is dit vooralsnog niet aan de orde. Volgens het FD kan Vivat een maximale boete van 1 miljoen euro krijgen, als het zijn systemen niet snel op orde krijgt.

De reprimande van de toezichthouder komt wel op een opvallend moment. Vivat is sinds enkele jaren eigendom van het Chinese financiële conglomeraat Anbang, maar dat wil van de Nederlandse verzekeraar af.

Als mogelijke kandidaten worden aan de ene kant Nederlandse verzekeraars zoals Aegon en ASR genoemd, maar ook buitenlandse opkoopfondsen hebben mogelijk interesse.

LEES HIER: Verzekeraar Vivat, de eigenaar van Reaal en Zwitserleven, staat in de etalage – Aegon en ASR zijn logische kopers, maar de prijs kan een probleem zijn