easyGroup, de holding waar vliegtuigmaatschappij easyJet onder valt, heeft een carpooldienst gelanceerd, easyCar Pool.

Als bestuurder zet je je aankomende trip op de website plus het aantal beschikbare stoelen in de auto, vervolgens kunnen mensen een stoel in jouw auto reserveren. Het platform is daarmee bijna exact hetzelfde als dat van het Franse BlaBlaCar. Het enige verschil is dat BlaBlaCar ook een app heeft, bij easyCar Pool gaat alles via de website.

easyCar, het autoverhuurbedrijf van easyGroup is de drijvende kracht achter de nieuwe dienst. De dienst is nu alleen nog beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk Duitsland en Spanje.

Automobilisten kunnen vanaf 2,26 euro per stoel een ritje aanbieden. Ook kunnen bestuurders aangeven of passagiers eten, huisdieren en kinderen mogen meenemen. Je kan zelfs aangeven of je graag naar muziek luistert.

Als bestuurder kan je bepalen wie je laat meerijden en wie je weigert. “Als je als bestuurder de rit accepteert kan je via het platform afspreken waar en hoe laat je afspreekt”,  aldus easyCar in een persbericht.

Bestuurders kunnen passagiers ophalen op verschillende plekken, het hoeft niet perse aan het begin van de reis te zijn. Achteraf kunnen de bestuurder en de passagier elkaar beoordelen.

Verdienmodel easyCar: commissie op carpoolen

Het verdienmodel van easyCar Pool ziet er als volgt uit. Als bestuurder moet je tien procent van de stoelprijs afstaan. Passagiers betalen bij een boeking 1,13 euro aan easyCar Pool. De carpooldienst beweert dat bestuurders de reiskosten voor honderd procent terugverdienen, passagiers zouden tot tachtig procent kunnen besparen.

In 2014 werd easyCar Club al gelanceerd. Op dit platform verhuren mensen hun eigen auto aan mensen die zich ook hebben aangesloten bij easyCar Club.

"We zien een enorme verschuiving van auto's bezitten naar auto's delen", aldus easyCar-topman Richard Laughton.

"Veel mensen hebben gewoon niet iedere dag een auto nodig, maar willen wel het gemak van een auto als ze langere afstanden moeten reizen. Met easyCar Club en nu ook easyCar Pool steunen wij deze ontwikkeling", aldus Laughton.

LEES OOK: Hoe twee 29-jarigen met elektrische deelscooters Amsterdam een beetje schoner willen maken