Nederlands grootste onafhankelijke telecomretailer Phone House schrapt tweehonderd banen.

Ook zullen 50 winkels worden samengevoegd, gesloten of afgestoten als gevolg van grote veranderingen in het klantgedrag. Dit maakte Phone House dinsdag bekend.

De winkelketen heeft hier eerder op ingespeeld door samenwerkingsverbanden aan te gaan met onder andere Media Markt Saturn, Samsung en de Bijenkorf. Phone House gaat nu ook inzetten op een verdere integratie van de on- en offlineverkoopkanalen binnen de organisatie. Dit betekent onder meer een vergaande samenwerking met het onlinekanaal Typhone.

Phone House, ook shop-in-shop

Phone House heeft momenteel ruim 200 vestigingen in Nederland en shop-in-shops in onder andere Makro, Media Markt, Saturn en de Bijenkorf. Daarnaast exploiteert Phone House de winkels van Samsung en is zij online vertegenwoordigd met haar webwinkels phonehouse.nl en typhone.nl.

,,Als grootste retailketen op het gebied van telecomproducten en -diensten hebben we jaren geleden de opkomst van het onlinekanaal al serieus genomen. Met het doorvoeren van deze stappen wordt de verhouding tussen offline en online winkelen meer in evenwicht gebracht”, zegt Eric-Jan Doorenbosch van Phone House Nederland. ,,Dat er hierdoor arbeidsplaatsen komen te vervallen en winkels samengaan of sluiten is hiervan een pijnlijk, maar logisch gevolg.”

Vijf winkels Phone House dicht

Over welke winkels zullen verdwijnen doet Phone House geen uitspraken. ,,Momenteel worden er nog steeds winkels geopend als onderdeel van de samenwerking met Media Markt en Saturn. Per saldo sluiten er uiteindelijk vijf winkels'', licht Doorenbosch toe.

FNV Bondgenoten reageert ,,geschokt'' op de bekendmaking. De vakbond wil snel met Phone House in gesprek over het sociaal plan.

Bij de keten in Nederland werken in totaal ongeveer 1120 medewerkers. Dat getal is exclusief het personeel van franchisenemers.

Phone House is sinds 1998 actief in Nederland. Het bedrijf is onderdeel van het Britse beursgenoteerde Carphone Warehouse. Die onderneming is al 25 jaar de grootste onafhankelijke retailketen voor mobiele communicatie in Europa.

Lees ook

Flying Tiger, de Deense HEMA, groeit als kool in Nederland

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl