• Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de Nederlanders ergens een ongebruikte mobiele telefoon heeft liggen.
  • Die telefoons zijn bij elkaar 33,8 miljoen euro waard als er waardevolle metalen uit gehaald worden.
  • Je oude telefoon is niet alleen geld waard, hij kan ook goede doelen helpen of je huis beveiligen.

Uit onderzoek blijkt dat ook jij waarschijnlijk ergens een ongebruikte mobiele telefoon hebt liggen. Slechte zaak volgens reBuy, dat het onderzoek deed, want niet alleen ben je daardoor dief van je eigen portemonnee, je verhoogt er je CO2-voetafdruk mee.

Volgens het onderzoek zijn ongebruikte mobiele telefoons een bron van milieuvervuiling, vooral als ze in de prullenbak belanden. Op dat moment kunnen er giftige stoffen als lood en kwik in de grond lekken.

Maar die verstoffende mobiel heeft, zonder dat hij iets doet, ook een impact op jouw CO2-voetafdruk. Als je hem zou recyclen, verkoopt of hergebruikt bespaar je volgens de onderzoekers van reBuy in theorie de CO2-uitstoot die nodig is om een nieuwe telefoon te produceren. Dat komt al snel neer op 16 kilogram CO2 per telefoon.

Tijd om wat te doen met die oude telefoon. We geven je enkele tips:

1. Verkopen

Het is natuurlijk zonde om elektronica ongebruikt in een lade te laten liggen totdat het zo oud en onbruikbaar is dat je het maar weggooit. Verkopen is de beste optie, mits de telefoon nog prima door iemand anders te gebruiken is. Zo verdien je weer wat geld om bij je nieuwe toestel te leggen, of om wat anders leuks mee te doen.

Laten we er als voorbeeld van uitgaan dat de helft van Nederland eens per twee jaar een nieuwe mobiel koopt en dan tegelijk zijn oude mobiel verkoopt. Waarom twee jaar? Omdat dan je contract met de serviceprovider afloopt en je een nieuwe mag kiezen.

In dat geval zouden we op jaarbasis ruim 53,2 miljoen kilo aan CO2-uitstoot besparen.

2. Recyclen

Als de telefoon te oud is om fatsoenlijk te gebruiken, dan heb je als optie om hem te laten recyclen. Daar word je financieel niet beter van, maar het milieu dankt je. Het scheelt immers toch weer wat giftige stoffen in de grond.

Ook zijn kinderen in Congo blij met je, want die waardevolle grondstoffen die uit je mobiel gehaald worden hoeven niet meer onder erbarmelijke omstandigheden in een mijn te worden opgegraven.

3. Doneren

Nog een alternatief waar je financieel niets aan hebt, maar je een ander wel blij mee maakt: doneer het toestel aan een goed doel. Deze goede doelen kunnen de mobiel doorverkopen en er zo iets aan verdienen, of ze geven aan mensen die zonder telefoon leven.

4. Zelf gebruiken als wekker, muziekspeler, beveiligingscamera, etc

Ben je echt gehecht aan het oude beestje, dan kun je hem natuurlijk zelf ook weer in gebruik nemen. Zet hem in als simpele wekker op je nachtkastje waar je toevallig ook een e-book op kunt lezen. Of gebruik hem als muziekspeler voor tijdens het sporten. Als hij dan valt of er een dumbbell op landt, is het niet zo erg.

Ook kan je hem inzetten als beveiligingscamera door een app als Alfred te downloaden.

Er is dus eigenlijk geen enkele reden om niks met jouw oude telefoon te doen. Ook zou je in de toekomst naar een gebruikte telefoon kunnen kijken als alternatief voor een nieuwe. Dan ben je wederom goed bezig voor je portemonnee en het milieu.

We schreven eerder over waar je op moet letten bij de aankoop van een refurbished iPhone en Samsung.

Lees ook: