Pensioenpremies worden altijd belegd. Het maakt daarbij niet uit of het pensioen wordt opgebouwd bij een pensioenfonds, een verzekeraar of een premiepensioeninstelling (PPI). Dit doen pensioenuitvoerders zodat werknemers straks een goed pensioen hebben. Als zij de pensioenpremies alleen op een spaarrekening hadden gezet, dan was het Nederlandse pensioenvermogen nu meer dan vijfhonderd miljard euro lager geweest.

Bij beleggen gaan rendement en risico hand in hand. Maar veel werknemers zijn huiverig voor de risico’s. Logisch. Want koersen kunnen niet alleen stijgen, maar ook dalen. Daarbij worden flinke beursdalingen vaak breed uitgemeten in de media, terwijl gestage stijgingen zelden het nieuws halen.

Is de angst voor beleggen terecht?

Hoewel beleggen altijd risico’s met zich meebrengt, hoeven werknemers geen angst te hebben. Bij pensioenuitvoerders zitten namelijk ervaren beleggingsexperts aan het stuur. Zij maken gebruik van beleggingsstrategieën die op lange termijn veel waarde creëren. Ze werken niet met een beleggingshorizon van bijvoorbeeld drie maanden, maar kijken jaren vooruit. Zit het een keer tegen op de beurs? Dan is er vaak tijd genoeg om zo’n daling weer goed te maken.

Welke misverstanden spelen er nog meer bij pensioen en beleggen? Business Insider legde vijf stellingen voor aan Aegon Cappital, de premiepensioeninstelling (PPI) van Aegon.

Stelling 1: Werknemers hebben niks te zeggen over de wijze waarop hun pensioen wordt belegd

Zeker niet waar! Bij beschikbare premieregelingen zoals wij die uitvoeren, bepalen werknemers zelf hoe hun pensioen wordt belegd. Wij werken bijvoorbeeld met een Profielwijzer. Heeft een werknemer de vragen beantwoord? Dan weten we hoeveel risico hij kan en wil nemen met zijn pensioen. En welk beleggingsprofiel daar het beste bij past. Vervolgens gaan we precies op die manier beleggen.

Stelling 2: Bij pensioenbeleggen gaat rendement boven maatschappij en milieu

Niet waar. Bij Aegon Cappital zorgen we natuurlijk voor een zo’n goed mogelijk pensioen. Maar we zetten ons ook in voor een wereld met zorg voor mens, maatschappij en milieu. Niet in één speciale groene life cycle, maar met al onze beleggingen. Wist je trouwens dat verantwoorde beleggingen aantoonbaar beter renderen? Kiezen tussen een goed rendement en verantwoord beleggen is dus niet nodig.

Stelling 3: De rentestand is belangrijk voor de hoogte van je pensioen

Waar. Hoeveel pensioen een werknemer later krijgt, hangt grotendeels af van twee dingen. De waarde van de beleggingen. En de rentestand op de pensioendatum. Hoe lager de rente, hoe lager het pensioen. Bij Aegon Cappital bouwen we het risico van een lage rente daarom af naarmate de pensioendatum van een werknemer nadert. Dat doen we met een speciaal beleggingsfonds. Zo zorgen we voor steeds meer stabiliteit in de beleggingen.

Stelling 4: Door een beursdaling vlak voor je pensioen kun je alles kwijtraken

Niet waar. Gespecialiseerde pensioenbeleggers zoals Aegon Cappital beleggen volgens het lifecycleprincipe. Dat betekent dat het beleggingsrisico stapje voor stapje wordt afgebouwd naarmate iemand ouder wordt. Het zorgvuldig opgebouwde pensioenkapitaal van een werknemer zal dus niet zomaar in rook opgaan.

Stelling 5: Collectief pensioenbeleggen is beter dan individueel pensioenbeleggen

Niet waar. Waar pensioenfondsen al hun geld op één manier beleggen, doen premiepensioeninstellingen (PPI’s) dat heel anders. Bij een PPI heeft elke deelnemer namelijk zijn eigen pensioenpot. Eigendomsrechten zijn glashelder. En omdat iedereen zijn eigen potje heeft, kan er ook slimmer belegd worden.

Toekomstgericht werkgeverschap

Dit is een artikel uit onze serie ‘toekomstgericht werkgeverschap’, mogelijk gemaakt door Aegon. Als werkgever wil je zaken goed regelen voor je werknemers. Aegon en Business Insider helpen je daar graag bij. Door je tijdig op hobbels en kansen te wijzen. En door de juiste producten en diensten aan te bieden, zoals een pensioenregeling van Aegon Cappital.

Over Aegon Cappital

Aegon Cappital is de premiepensioeninstelling (PPI) van Aegon. We zijn actief in de pensioenmarkt sinds 2012. Aegon Cappital helpt jou en je werknemers vooruit te denken als het om pensioen gaat. Dat doen we inmiddels voor ruim 5.600 tevreden werkgevers en ruim 270.000 werknemers. Ook een pensioenuitvoerder die met je mee vooruitdenkt? Kijk op www.aegoncappital.nl.