Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken wordt als minister achter de hand gehouden op Prinsjesdag. Hij geldt als de eerste zogenoemde ‘designated survivor’, de ‘aangewezen overlevende’ mocht er bijvoorbeeld een aanslag plaatsvinden.

Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving hierover door de NOS. De keuze voor Blok lag voor de hand, omdat hij sowieso niet op Prinsjesdag in de Hofstad is. Hij bezoekt dinsdag 17 september het Europees Parlement in Straatsburg. Het is overigens vaker voorgekomen dat de bewindsman voor Buitenlandse Zaken op Prinsjesdag afwezig is, omdat hij elders wat te doen heeft.

De ‘designated survivor’ moet het landsbestuur kunnen overnemen als de Ridderzaal wordt getroffen door een terreuraanslag of andere extreme ramp. Vorig jaar kondigde het kabinet al aan dat er een ‘designated survivor’ zou komen.

De term burgerde in door de gelijknamige Amerikaanse televisieserie. In de VS is het gebruikelijk dat een lid van de regering bij belangrijke ceremonies de verantwoordelijkheid krijgt om het land te gaan leiden, mocht de president iets overkomen. En dat is precies wat er gebeurt in de politieke dramaserie: het hoofdpersonage staat aan het roer van het land nadat tijdens de State of the Union de president en alle kabinetsleden om het leven komen.

Lees meer over Nederlandse politici:

Lees ook op Business Insider