De nieuwgekozen Amerikaanse president Donald Trump zal “op zijn daden moeten worden beoordeeld”. In de handelsbetrekkingen tussen de EU en de VS verwacht minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) echter geen grote veranderingen.

Ploumen zei dat vrijdag in Brussel voor aanvang van een EU-handelsraad waar de verkiezing van Trump niet officieel op de agenda staat maar wel ‘het gesprek van de dag’ is. Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft de Republikein stelselmatig gezegd “niet in vrijhandelsverdragen te geloven”.

Toch lijkt de minister niet overbezorgd. “De EU en Amerika hebben een brede handelsrelatie. We hebben bij de wisseling van Amerikaanse regeringen weinig verandering in die relatie gezien. In het eerste halfjaar van hun mandaat staat hoe dan ook bij maar weinig presidenten handel bovenaan hun agenda.”

Niet in 2016

De EU onderhandelt momenteel over zo’n twintig vrijhandelsakkoorden met verschillende landen in de wereld, waaronder Japan, maar geen is zo omstreden als het beoogde verdrag met de VS, het zogeheten TTIP. “We moeten realistisch zijn, dat wordt niet meer in 2016 afgerond. Maar ik zie geen aanwijzing dat handelspolitiek moeizamer wordt om politieke redenen,” aldus Ploumen.

Het is eerder de publieke ongerustheid over zaken als voedselveiligheid en milieu die de weerstand opwekken. Ploumen wil vrijdag dan ook haar plannen voor een ‘reset’ van de vrijhandel aan haar Europese collega’s presenteren. Daarin stelt ze voor ,,een pauzeknop aan te zetten en die pauze te gebruiken” om na te denken over hoe om te gaan met die zorgen, en in nationaal beleid te vertalen.

LEES OOK: 3 punten waarop Donald Trump totaal van mening verschilt met zijn voorbeeld Ronald Reagan