De vergelijking tussen Donald Trump en Ronald Reagan is al vaak gemaakt. Allebei waren ze politieke outsiders, allebei waren ze eerder lid van de Democratische partij.

Reagan werkte eerder als acteur, Donald Trump was naast vastgoedmagnaat ook tv-presentator. Trump gebruikte zelfs de slogan van Reagan tijdens zijn campagne: Make America Great Again.

Trump is niet erg geliefd onder de Europese bevolking, als we de opiniepeilingen mogen geloven. Reagan werd destijds ook met argusogen bekeken in Europa, maar maakte zich uiteindelijk geliefd aan deze kant van de Atlantische Oceaan door belangrijke stappen te zetten om de Koude Oorlog te beëindigen.

Het is natuurlijk afwachten met wat voor beleid Trump komt, maar als we luisteren naar de woorden van de volgende president van de Verenigde Staten, zijn wat beleid betreft erg veel verschillen tussen hem en Ronald Reagan.

• Massavernietigingswapens

Donald Trump heeft tijdens zijn verkiezingscampagne duidelijk gemaakt dat hij – in het uiterste geval – bereid is om massavernietigingswapens te gebruiken, iets dat de Verenigde Staten niet heeft gedaan sinds 1945. “Als we ze hebben, waarom gebruiken we ze dan niet?”, zo zei hij in een interview met het Amerikaanse televisieprogramma Good News Today.

Ronald Reagan had precies de tegenovergestelde mening. Zo zei hij in zijn State of the Union in 1984 dat een kernoorlog "niet gewonnen kan worden", en dat het beter is om ze helemaal uit te bannen:

“A nuclear war cannot be won and must never be fought. The only value in our two nations possessing nuclear weapons is to make sure they will never be used. But then would it not be better to do away with them entirely?”

• Immigratie

Donald Trump heeft duidelijk gemaakt dat hij illegale immigranten wil deporteren, op "menselijke wijze". Ook wil hij moslims de toegang tot de Verenigde Staten ontzeggen, hoewel dat plan inmiddels van zijn site is verdwenen.

Ronald Reagan sprak in 1984 zijn steun uit voor de amnestie voor miljoenen ongedocumenteerde immigranten. In 1986 ondertekende hij een wet waarmee die ongedocumenteerde vreemdelingen het Amerikaanse staatsburgerschap konden krijgen als zij schuld bekenden en een boete betaalden.

"I believe in the idea of amnesty for those who have put down roots and lived here, even though sometime back they may have entered illegally."

• Vrijhandel

Donald Trump is een fel tegenstander van vrijhandelsverdragen zoals TPP, TTIP en NAFTA. "We need fair trade, not free trade." Trump klinkt in zijn retoriek vooral protectionistisch, zoals met zijn plan om de invoertarieven op Chinese producten te verhogen. TTIP, het Amerikaans-Europese vrijhandelsverdrag waarover nog wordt onderhandeld, lijkt ook weinig kans van slagen te hebben nu Trump de verkiezingen heeft gewonnen.

Reagan sprak zich als president juist uit voor vrije handel, en zag dat ook als een manier om de vrede te bewaren tussen landen:

“Our trade policy rests firmly on the foundation of free and open markets. I recognize…the inescapable conclusion that all of history has taught: The freer the flow of world trade, the stronger the tides of human progress and peace among nations.”

LEES OOK: Deze grafiek laat zien: Trump heeft de verkiezingen niet gewonnen, Clinton heeft ze verloren