In navolging van ondernemers met een besloten vennootschap, moeten ook burgers waarschijnlijk verplicht aangifte gaan doen via het nieuwe, betaalde eHerkenning systeem. Nu is het nog gratis om je belastingopgave online in te sturen, maar “de vraag is natuurlijk of dit zo blijft”, zegt minister Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken woensdag in de Tweede Kamer.

Knops reageert op vragen van de VVD, die het onaanvaardbaar vindt dat kleine ondernemers niet gratis belastingaangifte kunnen doen. Het eHerkenning systeem kost namelijk tussen de 45 en 50 euro per jaar, omdat de software niet door de overheid maar door commerciële partijen wordt uitgegeven. Maar volgens Knops kunnen ze daardoor wel veilig inloggen bij loketten van de overheid, zoals de Belastingdienst.

‘Nu nog toekomstmuziek’

Knops vindt het heel gewoon dat bedrijven kosten maken om belastingaangifte te doen, bijvoorbeeld door het aanvragen van een accountantsverklaring. Ook geeft hij aan dat bedrijven geen problemen hebben met de lage kosten van eHerkenning, omdat het hen toegang zou geven tot alle digitale contacten met de overheid.

Daarnaast sluit hij niet uit dat het systeem verder uitgerold zal worden en ook burgers moeten gaan betalen om digitaal aangifte te kunnen doen. Hij verwacht wel dat burgers dan beter geholpen worden bij hun aangifte of andere zaken. “Het is allemaal toekomstmuziek, maar dan zou je niet meer kunnen betogen dat het gratis is.”

eHerkenning zorgt voor problemen

Het systeem zorgt overigens voor problemen bij veel kleine bedrijven, die vaak lang moeten wachten voordat de software geleverd kan worden. Zo’n 24.000 ondernemers die voor het eerst gebruikmaken van de software kregen daarom uitstel van hun belastingaangifte. Deze hoeven ze pas voor 1 juli in te voeren in plaats van voor 1 maart.

Ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en ONL spreken zich al langer uit tegen het nieuwe systeem. Niet alleen omdat veel gebruikers tegen problemen aanlopen binnen eHerkenning, maar ook omdat zij vinden dat het voor ondernemers mogelijk moet blijven gratis aangifte te doen.

Lees meer over de Belastingdienst: