• Het kabinet komt in december met een pakket voor ondernemers die na de crisis prima zouden moeten kunnen overleven, maar het nu moeilijk hebben.
  • Minister Eric Wiebes van Economische Zaken wil met het speciale arrangement en hulp van schuldeisers en andere betrokkenen faillissementen zoveel mogelijk voorkomen.
  • VVD-kamerlid Thierry Aartsen sprak van een ‘Doornroosje-arrangement’, maar dat raakt volgens Wiebes aan ‘lichte erotiek’ en hij houdt het daarom bij ‘winterslaap’.

Bedrijven die het door corona erg zwaar hebben, maar na de crisis prima zouden kunnen overleven, kunnen binnenkort aanspraak maken op een ‘Doornroosje-arrangement’. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) wil zo zorgen dat bedrijven na een korte ‘winterslaap’ met behulp van schuldeisers en andere betrokkenen weer kunnen ondernemen, zodat een faillissement wordt afgewend.

De wijziging van de faillissementswet maakt een dwangakkoord mogelijk. Zo’n akkoord kan schuldeisers en aandeelhouders binden aan een overeenkomst waar schuldsanering deel van uitmaakt, ook als een aandeelhouder of schuldeiser eigenlijk niet wil instemmen. Dat kan faillissementen voorkomen. Maar voor ondernemers die na de crisis, als de economie weer wat aantrekt, doorgaan, “is dat op zichzelf nog een te kaal ding”, zegt Wiebes over de wet.

Het kabinet gaat daarom bedrijven helpen de weg te vinden om na zo’n traject weer door te gaan, met een speciaal arrangement. Dat zal vooral bestaan uit informatievoorziening en dienstverlening. Bedrijven kunnen coaching krijgen en adviezen van de Kamer van Koophandel. Hiervoor wordt nog een “heel instrumentarium” ontwikkeld, zegt Wiebes.

Het idee van een ‘winterslaap’, waar ook door veel Kamerleden op werd aangedrongen, kan alleen werkelijkheid worden als de private betrokkenen eraan meedoen, benadrukt de bewindsman. Anders blijft de ondernemer kampen met schuldeisers en een boze huurbaas.

Wiebes (VVD) hoopt voor december met het pakket te komen, dat door zijn partijgenoot Thierry Aartsen werd omgedoopt tot een ‘Doornroosje-arrangement’. De minister zelf had het nog over een winterslaap. Een verwijzing naar het sprookje raakt volgens hem “aan de lichte erotiek”.

LEES OOK: Kabinet bespreekt derde coronapakket voor ondernemers – roep in Tweede Kamer om betalen belasting langer uit te stellen

Lees ook op Business Insider