Voor het derde pakket aan coronasteunmaatregelen kijkt het kabinet naar de PvdA en Groenlinks om zaken te doen.

Welke maatregelen er precies genomen worden, is afhankelijk van die onderhandelingen, maar een flink aantal beoogde belastingmaatregelen is al bekend.

Er komen ook regionale mobiliteitsteams komen om mensen intensief te begeleiden naar ander werk.

Voor het derde coronasteunpakket is de coalitie langs Groenlinks en PvdA gegaan voor de benodigde steun in de Tweede Kamer. Naast een aantal eerder aangekondigde maatregelen komt er ook regionale ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan.

Voor de eerdere steun aan ondernemers konden de ministers Wouter Koolmees van Sociale Zaken, Wopke Hoekstra van Financiën en Eric Wiebes van Economische Zaken rekenen op Kamerbrede steun voor hun plannen.

Met name met de PvdA en GroenLinks lijkt het kabinet bereid zaken te doen om opnieuw extra steun te vergaren. Koolmees en Hoekstra gingen woensdag voor de tweede keer langs bij de partijleiders Lodewijk Asscher en Jesse Klaver om hun wensen nog eens aan te horen. Zij toonden zich na afloop “optimistisch” over het debat.

De nieuwe maatregelen moeten gaan gelden van oktober tot medio volgend jaar.

Verlenging coronamaatregelen

Op Prinsjesdag werd een hele reeks aan beoogde maatregelen bekend gemaakt, waar het bedrijfsleven rekening mee moet houden. Daaronder is bijvoorbeeld de afbouw van de zelfstandigenaftrek. Verder worden er maatregelen getroffen om de coronacrisis het hoofd te bieden.

Met welke maatregelen het kabinet uiteindelijk precies komt is nog afhankelijk van de onderhandelingen met PvdA en Groenlinks, maar een aantal beoogde belastingmaatregelen is al bekend. Bekijk hier het hele overzicht.

Uitstel betalen van belasting

Tijdens de coronacrisis verleent de Belastingdienst ondernemers uitstel van betaling van belasting.

Op Prinsjesdag stelde het kabinet voor dat uitstel van belasting aanvragen kan tot 1 oktober 2020, waarmee het uitstel loopt tot uiterlijk 31 december 2020.

De regeringspartijen VVD en D66 willen dat ondernemers die nog altijd kampen met de gevolgen van de coronapandemie, langer belastinguitstel krijgen. Als bedrijven vanaf begin volgend jaar moeten beginnen met terugbetalen, wordt dat "echt de nekslag", voorspelt VVD-Kamerlid Thierry Aartsen.

Het kabinet verleende dit jaar uitstel van belastingverplichtingen aan honderdduizenden ondernemers die door de coronacrisis in financiële problemen zaten. "Iedere ondernemer snapt dat ze dit natuurlijk een keer moeten terugbetalen", zegt Aartsen. "Maar wat het kabinet voorstelt: per 1 januari al gaan betalen, en binnen 24 maanden, dat is simpelweg voor veel ondernemers niet te doen."

De partijen willen dat bedrijven later pas hoeven te gaan betalen en ook langer dan twee jaar de tijd krijgen. Aartsen denkt aan een termijn van drie of vier jaar. "Dat lijkt me heel reëel. Het staat ondernemers natuurlijk vrij om eerder terug te betalen als ze dat graag willen en kunnen."

PVV-leider Geert Wilders gaf op Prinsjesdag aan ook meer uitstel voor ondernemers te willen zien. De SGP gaf in het debat aan mee te willen doen met zo'n voorstel.

Lagere belastingrentes

De invorderingsrente voor te laat betaalde aanslagen werd op 23 maart teruggeschroefd naar 0,01 procent dit tarief geldt nu tot en met 31 december 2021.

Ook de belastingrente op onjuiste of te laat betaalde aangiftes voor de vennootschapsbelasting is verlaagd. Tot oktober 2020 geldt nog een tarief van 0,01 procent en daarna geldt er nog tot 31 december 2021 een verlaagd tarief van 4 procent. Dat was normaal 8 procent.

Verhoging vrije ruime werkkostenregeling

Onbelaste vergoedingen aan werknemers in het kader van de werkkostenregeling mogen tijdens de coronacrisis ruimer van opzet zijn. Het percentage aan onbelaste vergoedingen is nu opgeschroefd naar 3 procent van de loonsom

Zo kunnen werkgevers hun personeel op de een of andere manier tegemoet kunnen komen. Deze verruiming geldt tot 31 december.

Andere aanpassingen die het kabinet al klaar heeft staan zijn het verlagen van het gebruikelijk loon voor dga's en uitstel van administratieve verplichtingen bij het aannemen van nieuw personeel. Beide regelingen gelden ook nog tot eind van dit jaar.

Bedrijven die gebruikmaken van de TOGS- en TVL-regeling hoeven hierover geen belasting te betalen. De einddatum hiervoor is nog niet bekend.

Regionale mobiliteitsteams gaan mensen begeleiden naar ander werk

Een extra maatregel die buiten de Belastingdienst om wordt genomen, is het inrichten van teams die ervoor moeten zorgen dat mensen niet te lang zonder werk blijven zitten.

Woensdagavond laat kondigde minister Koolmees in een brief aan dat er regionale mobiliteitsteams komen om mensen intensief te begeleiden naar ander werk.

In die teams werken gemeenten, uitkeringsinstantie UWV, werkgevers en vakbonden dan samen om mensen concrete hulp te bieden elders aan de slag te kunnen gaan. Vooral de PvdA had vorige week aangedrongen op een soort werkgarantie.

Minister Hoekstra zei wel dat het pakket, waar werkgevers en vakbonden eerder al mee akkoord gingen, "grosso modo" intact zal blijven. "De andere kant is dat als je met partijen in gesprek gaat, dat je dan ook de bereidheid moet hebben te luisteren en te kijken of je ze nog tegemoet kunt komen."

LEES OOK: Overheid schroefde uitgaven met €15 miljard op in de eerste helft van 2020 – economie trekt iets bij in september