Populaire gebruikers verloren deze week een hoop volgers op Twitter.

Het sociale medium kondigde maatregelen aan tegen ‘gesloten’ accounts. Bij die accounts nam Twitter plotseling een ander gedrag waar, waardoor de dienst niet meer zeker weet of de gebruikers nog wel toegang hebben tot het account.

Of het dan ook nepaccounts zijn, is niet te zeggen –Nu.nl meldt dat het vaak om de accounts van echte mensen gaat.

De meeste gebruikers verliezen door die maatregel maar een paar volgers – maar bij grotere accounts gaat het al snel om vele duizenden volgers, of zelfs meer. Acteur Ashton Kutcher en Oprah Winfrey verloren bijvoorbeeld meer dan een miljoen volgers.

Maar ook in Nederland hebben populaire accounts veel volgers verloren – ook politici. Zo viel het op Twitter op dat Geert Wilders er in 2015 in een maand tijd plotseling 200.000 volgers bij kreeg, en deze maand weer 150.000 volgers is verloren, ruim 15 procent van zijn totale aantal volgers.

Hij is niet de enige politicus die een hoop volgers is verloren. Volgens de website Twopcharts, die statistieken bijhoudt van Twitteraccounts, is ook Mark Rutte meer dan 10.000 volgers verloren, 1,3 procent van zijn volgers.

Het verlies van Thierry Baudet is relatief gezien dan opvallender – hij heeft ruim 150.000 volgers en verloor er iets meer dan 5.000, 3,8 procent van zijn totale aantal.

Lees ook op Business Insider

Het viel Nieuwsuur op dat ook Denk-politici Tunahan Kuzu en Farid Azarkan veel volgers verloren, respectievelijk 34 procent en 39 procent. Op Twopcharts is te zien dat ze die volgers er juist bij kregen in maart 2017 – de maand van de verkiezingen.

Andere politici raakten relatief minder volgers kwijt. Jesse Klaver, met 240.000 volgers, verloor er ruim 5.000, of 2,4 procent. Alexander Pechtold heeft bijna 700.000 volgers en verloor er iets meer dan 11.000 (1,65 procent).

LEES OOK: Femke Halsema treedt aan als burgemeester – dit zijn haar 5 grootste uitdagingen