Hoe word je miljonair?

In vier jaar tijd interviewde Thomas Corley 233 rijke mensen. Hij stelde ze allemaal 144 vragen. Dat leverde materiaal op voor een aantal boeken over de gewoontes, manier van denken en carrières van rijken.

Een van de vele dingen die Corley leerde van zijn Rich Habits-onderzoek was de manier waarop mensen rijk zijn geworden.

Hij kwam er achter dat er drie manieren zijn waarop miljonairs hun rijkdom hebben vergaard.

1. De ‘spaarders-investeerders’

Ruim een op de vijf rijke mensen uit het onderzoek valt in deze categorie. De “spaarders-investeerders” hebben geen enkele schuld en het passieve inkomen dat ze halen uit hun investeringen is genoeg voor hun bescheiden levensstandaard.

Ze hebben vijf dingen gemeen:

  1. Ze hebben een relatief lage levensstandaard.
  2. Ze hebben een bescheiden inkomen.
  3. Hun bescheiden inkomen is voldoende voor hun manier van leven.
  4. Ze hebben jarenlang minimaal 20 procent van hun inkomen gespaard.
  5. Ze hebben hun spaargeld steeds voorzichtig geïnvesteerd.

De spaarders hebben gemiddeld zo'n 32 jaar nodig om een kapitaal van 3,4 miljoen dollar te vergaren (omgerekend 2,93 miljoen euro).

2. De 'uitblinkers'

Ongeveer 27 procent van de rijke mensen zijn "uitblinkers". Zij horen bij de besten in hun vak en werken ofwel bij grote bedrijven en profiteren van bonussen in de vorm van aandelen, of zijn ondernemers die flinke winsten weten te maken.

De uitblinkers hadden zo'n 20 jaar nodig om een kapitaal van 4 miljoen dollar bij elkaar te krijgen (3,45 miljoen euro).

3. De 'dromers'

De "dromers" zijn met afstand de rijkste groep in het onderzoek van Corley. Iets meer dan de helft van de ondervraagden waren mensen die een grote droom najaagden die werkelijkheid is geworden.

Hun droom zorgde uiteindelijk voor een enorm hoog inkomen of winst. Ze wisten in slechts twaalf jaar tijd gemiddeld zo'n 7,4 miljoen dollar te verdienen (6,38 miljoen euro).


De conclusie van dit alles: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

Als je risico's mijdt betekent dat niet dat je geen miljonair kan worden. Als je geen echte droom hebt en ook niet van sparen houdt, kan je nog steeds rijk worden door uit te blinken in wat je doet. En als je geen spaarder bent en ook geen echte uitblinker, dan kan je droom zorgen voor rijkdom.

Als je rijk wil worden, dan is het enige belangrijke een route te kiezen die bij je past en dat vele jaren te volgen. Want dat is de gemene deler van alle drie de typen miljonair: het kostte hen vele jaren om hun kapitaal te vergaren.

LEES OOK: 4 tips om miljonair te blijven