Gecorrigeerd voor inflatie is het aantal miljonairs in Nederland in tien jaar praktisch hetzelfde gebleven. Maar de samenstelling van die groep verandert flink.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van Van Lanschot, de middelgrote bank die vooral ondernemers en vermogende families bedient.

Het CBS beschouwt een huishouden als miljonair wanneer particulieren een financieel vermogen hebben van minstens een miljoen euro. Spaargeld en beleggingen tellen dus mee, maar de waarde van het eigen huis en de hypotheekschuld niet.

In 2016 telde Nederland 112.000 miljonairs, tegen 76.000 tien jaar eerder. Maar als percentage van alle huishoudens is er nauwelijks verschil: 1,1 procent in 2006, tegen 1,2 procent in 2016. Hierbij is gecorrigeerd voor de inflatie, want een miljoen in 2016 is niet hetzelfde waard als in 2006.

De meeste miljonairs zijn nog steeds man. In de gemeente Laren (Noord-Holland) wonen de meeste; Zeeland is de provincie met het grootste aantal miljonairs.

Wel opvallend: er komen ieder jaar nieuwe miljonairs bij en er vallen er ook weer behoorlijk wat af. Miljonair worden lijkt een stuk minder moeilijk dan miljonair blijven. Hoe kan dat?

Zo zie je je miljoenen slinken

Slechts twee derde van de miljonairshuishoudens weet vijf jaar later nog de status van miljonair te behouden. Een op de drie valt dus weer af. In de afgelopen vijf jaar is tussen de 11 en 16 procent van de miljonairs minimaal een jaar geen miljonair geweest.

Sabbatical? Slechte investering? Nee: een miljoen blijft niet lang een miljoen. Denk aan inflatie, bescheiden rendementen van obligaties, lage spaarrente.

Tel daarbij de vermogensheffing in box 3 op en een rekensom maakt duidelijk: een miljoen kan in tien jaar tijd makkelijk tot 'slechts' 800.000 euro krimpen.

Een andere reden waarom het huishoudboekje van miljonairs per jaar kan verschillen, is de keuze om extra af te lossen op de hypotheek. Daar is sinds een aantal jaren een behoorlijke toename in te zien. Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank hebben Nederlanders in de afgelopen twee jaar zo'n 29 miljard afgelost op hypotheken.

Als je als miljonair 1,5 miljoen euro belegd vermogen hebt en besluit 700.000 euro af te lossen op je hypotheek, ben je volgens de CBS-meting miljonair af.

Wie z'n financiële vermogen inzet om te besparen op de hypotheeklasten kan slim besparen. Maar die truc kan je status wise duur komen te staan.

Nieuwe miljonairs zijn vaak huishoudens die al een vermogen van een half miljoen tot bijna één miljoen euro hadden. Van deze groep mag zich respectievelijk 6 en 10 procent een jaar later miljonair noemen. Het CBS heeft niet onderzocht wat daar de reden van is, maar denk bijvoorbeeld aan een directeur-grootaandeelhouder die zijn bedrijf verkoopt en dankzij de som geld die wordt bijgeschreven op zijn of haar bankrekening de miljonairsstatus behaalt.

Miljonair blijven: 4 tips

Hoe blijf je nou zo lang mogelijk die befaamde miljonairsstatus behouden? Niet door uitbundig te feesten, of met dure uitspattingen zoals de aanschaf van auto's en jachten. Die zijn totaal niet waardevast. Van Lanschot komt met de volgende tips:

  1. Verstop het miljoen niet onder het matras en laat het niet onopgemerkt op een spaarrekening staan. Inflatie, de lage rente en de Belastingdienst snoepen elk jaar wat van het vermogen af. Actief geld beheren kost wellicht tijd, maar het levert in ieder geval behoud van vermogen op.
  2. Ondernemen loont. Ook bedrijfsovernames, slimme beleggingen en eventueel bedrijfsparticipaties zijn manieren om het vermogen te laten groeien.
  3. Wel of niet aflossen op de hypotheek? Maak samen met een adviseur de rekensom. Vergelijk het eigenwoningforfait en hypotheekrenteaftrek met het verwachte rendement en de belastingdruk op beleggingen.
  4. Blijf gespreid beleggen, met een lange horizon. Stem een gespreide beleggingsportefeuille af op de financiële behoeften. Denk hierbij aan vastgoed, indextrackers of beleggingsfondsen met een goed rendement en laag risico over de afgelopen vijf tot tien jaar. Of kies voor fiscaal aantrekkelijke 'groene' beleggingen.

LEES OOK: Je kunt zomaar duizenden euro’s minder hypotheek krijgen door een ‘flexibel arbeidspakket’ – banken rekenen al snel met een lager loon