De hele dag werken kan zwaar zijn. Maar helemaal niet werken kan ook pittig zijn.

Neem dat maar aan van Kristy Shen en Bryce Leung van de site Millenial Revolution. De twee voormalige computerprogrammeurs werden als prille dertiger miljonair en namen ontslag om de wereld rond te reizen.

In hun boek Quit Like a Millionaire vertellen ze hoe ze drie veel voorkomende problemen te lijf gingen, waarmee je te maken kunt krijgen als je vroeg met pensioen gaat…en veel geld hebt. Daarbij gaat het om de angst voor vermogensverlies, het kwijtraken van sociale contacten en twijfels over je eigen identiteit.

“Angst is noodzakelijk om te overleven”, schrijven ze. “Maar het doel van het leven is niet om je onder je bed te verstoppen en nooit risico’s te nemen. Het gaat er juist om de sprong te wagen, maar voor de zekerheid wel een parachute bij je te hebben.”

Hieronder kan je lezen hoe Shen en Leung de strijd met de dark side van een miljonairspensioen zijn aangegaan.

Wees behoedzaam met beleggen

De eenvoudigste manier om geld te verliezen als je vermogen hebt opgebouwd en vroeg met pensioen gaat, is grote fouten maken als belegger. Bijvoorbeeld door massaal aandelen te verkopen tijdens een beursdip.

Om dit te voorkomen, moet je je vermogen opdelen in verschillende potjes. Je moet dus ook een liquiditeitsbuffer hebben - een reservepotje van spaargeld waaruit je geld kan halen om te voorkomen dat je je beleggingsportefeuille leegtrekt.

Verder stellen Shen en Leung voor om een "yield shield" (bescherming van rendement) in te richten. Hierbij gaat het om jaarlijkse uitkeringen uit beleggingen - zoals dividend uit aandelen en rente-inkomen uit obligaties. Je moet dus deels kiezen voor beleggingen die regelmatige uitkeringen opleveren, zonder dat het nodig is om die beleggingen te verkopen.

"Onze ervaring heeft ons geleerd dat de angst om zonder geld te komen zitten, overtrokken is", schrijven Shen en Leung. "Niet alleen is ons nettovermogen gestegen met 275.000 euro, onze uitgaven gaan steeds verder omlaag." Dat laatste heeft er mede mee te maken dat Shen en Leung ervoor hebben gekozen om een wereldreis te maken en sober te leven.

Volgens de twee dertigers kun je een vaste baan vaarwel zeggen, als je een beleggingsportefeuille hebt die met 4 procent rendement genoeg oplevert om je jaarlijkse uitgaven te dekken. "Dan wordt werken een optie in plaats van een plicht."

Maak vrienden op congressen en bijeenkomsten

Een ander probleem waar jonge pensionado's tegenaan kunnen lopen: hoe hou je je sociale contacten vast zonder de regelmaat van een baan? "Als je werkt, bestaat je kennissenkring uit je collega's. En anderen begrijpen misschien niet waarom je met pensioen wilt gaan", zeggen Shen en Leung hierover.

Volgens het miljonairsduo geeft een bestaan als vroege pensionado echter zelfvertrouwen. "En als je vrienden verliest door een ander pad te kiezen, dan zijn zijn die vriendschappen het sowieso niet waard geweest."

Bovendien brengt vervroegd pensioen mogelijkheden om nieuwe mensen te leren kennen - iets waarover Shen en Leung zeggen dat ze daar nauwelijks tijd voor hadden toen ze nog werkten. Sinds hun pensioen hebben ze oprechte vriendschappen gesloten over de hele wereld.

Vroeg pensioen geeft je een kans op een betere identiteit

De Amerikaanse geldblogger John schrijft dat sommige mensen hun hele identiteit ophangen aan hun professionele carrière. "En als ze geen baan meer hebben, weten ze niet meer wie ze zijn."

Als je dus rijk wordt en vroeg met pensioen kan, moet je nieuwe activiteiten moeten zoeken om zin te geven aan je leven. En dat kan van alles zijn. Shen en Leung zeggen hierover: "Je verliest een identiteit, maar kunt er een betere voor terugkrijgen. Financiële onafhankelijkheid gaat niet per se om ontslag nemen en een wereldreis maken - het gaat om het kunnen maken van keuzes."

Lees meer over vermogen opbouwen: