Microsoft introduceerde deze maand een analysetool voor werkgevers: Productivity Score.

De tool verzamelt gedetailleerde data over de manier waarop werknemers applicaties van Microsoft gebruiken, inclusief hoe vaak ze mailen en of ze hun camera aanzetten tijdens vergaderingen.

Privacydeskundigen zetten vraagtekens bij bepaalde aspecten van de tool.

Microsoft heeft een nieuwe tool waarmee bedrijven kunnen zien hoeveel tijd werknemers besteden aan toepassingen als e-mail, Microsoft Teams en Word. Volgens privacydeskundigen is dit een vorm van toezicht op de werkplek. 

De tool heet Productivity Score en werd door Microsoft in november geïntroduceerd. Met de tool krijgen werkgevers een gedetailleerd beeld van wat hun werknemers allemaal doen met de toepassingen van Microsoft. 

Het systeem kent op basis van meetgegevens van 28 dagen de werkgever een “productiviteitsscore” toe. Met die score kunnen organisaties zichzelf vergelijken met branche- of sectorgenoten.

De gegevens die Productivity Score gebruikt, zijn zeer gedetailleerd. Werkgevers krijgen inzicht in het werkgedrag van individuele werknemers. 

Zo kan een werkgever bijvoorbeeld precies zien hoeveel tijd een bepaalde werknemer de afgelopen 28 dagen doorbracht in Microsoft Outlook, of hoeveel tijd een werknemer besteedt aan het sturen van berichten in Microsoft Teams. De werkgever kan zelfs zien hoeveel berichten voorzien zijn van een @.

Maar er is meer: de tool houdt precies bij hoe vaak een werknemer zijn camera aanzet tijdens een Teams-vergadering. 

De tool schendt privacy, vinden deskundigen

Privacydeskundigen worden er niet vrolijk van. Volgens privacy-onderzoeker Wolfie Christl verwordt "Microsoft 365 tot een volwaardig surveillance-instrument voor de werkplek." Christl voegt eraan toe dat de tool in sommige EU-landen zelfs in strijd is met de privacywetgeving aldaar.

Volgens Christl kunnen werkgevers weliswaar het monitoren van individuele werknemers uitzetten, maar die functie staat standaard aan bij het opstarten van de tool. "Dit brengt toezicht op de werkplek tot een ongekend hoog niveau", zegt hij.

Bennett Cyphers werkt als technoloog bij de Electronic Frontier Foundation, een stichting die de privacybelangen behartigd. Cyphers zei tegen Forbes dat tools als Productivity Score de machtsverhoudingen tussen werkgever en werknemer permanent verstoren. 

"Ik ben bang dat wanneer Microsoft mensen in dergelijke personeelsmonitoring-dashboards manoeuvreren, werknemers gewend gaan raken aan deze mate van controle. Ook managers raken gewend aan het gemak van data over de prestaties van hun werknemers. Het zal een zegen zijn voor de industrie."

Microsoft ontkent dat de tool een controle-instrument is

Microsoft ontkent dat Productivity Score een surveillancetool is. "Laat hier geen misverstand over bestaan: Productivity Score is géén controle-instrument voor op het werk", schreef Microsofts vicepresident Jared Spataro, toen het bedrijf de tool in oktober aankondigde. 

"Productivity Score is een opt-in ervaring waarmee IT'ers inzicht krijgen in in het gebruik van technologie en infrastructuur", aldus een woordvoerder van Microsoft tegen Business Insider.

"Inzichten zijn bedoeld om organisaties te helpen hun technologische investeringen te optimaliseren. Dit gebeurt door veelvoorkomende pijnpunten aan te pakken als lange opstarttijden, inefficiënte samenwerking tussen applicaties en slechte netwerkverbindingen. Die inzichten worden over een periode van 28 dagen geaggregeerd en worden op gebruiksniveau aangeleverd, zodat een IT-medewerker technologische ondersteuning en hulp kan bieden", aldus dezelfde woordvoerder.

LEES OOK: Bill Gates denkt dat de helft van de zakelijke reizen en een derde van de kantoordagen niet meer terugkeren na de coronapandemie