• Bill Gates denkt dat zakenreizen en werken op kantoor er na de coronapandemie radicaal anders uit zullen zien.
  • “Mijn voorspelling is dat meer dan 50 procent van de zakenreizen en meer dan 30 procent van de kantoordagen zullen verdwijnen”, aldus de techmiljardair en mede-oprichter van Microsoft.
  • Veel techbedrijven willen hun werkcultuur blijvend anders inrichten. In de praktijk betekent dit weinig zakenreizen en veel thuiswerken.

Het coronajaar 2020 bracht een aantal ingrijpende aanpassingen met zich mee qua zakenreizen en kantoordagen. Volgens techmiljardair Bill Gates is de werkcultuur blijvend veranderd.  

In een interview tijdens de DealBook-conferentie van The New York Times beschreef Gates hoe hij de toekomst voor zich ziet. Volgens de mede-oprichter van Microsoft zal een van de grootste veranderingen in de bedrijfsvoering te maken hebben met werkgerelateerde reizen.

“Mijn voorspelling is dat meer dan 50 procent van de zakenreizen en meer dan 30 procent van de kantoordagen zullen verdwijnen”, aldus Gates.

Het type zakenreis waarbij het belangrijk is om ergens naartoe te vliegen om iets persoonlijk met iemand te bespreken zal niet langer de norm zijn, zei Gates. Hij voorspelt dat de meeste bedrijven een “zeer hoge drempel” zullen hanteren voor zulke zakenreizen.

Als het om thuiswerken gaat, zullen volgens Gates sommige bedrijven de extremen opzoeken. Hiermee verwees hij waarschijnlijk naar bedrijven als Twitter, die gezegd hebben dat hun werknemers mogelijk voorgoed vanuit huis werken.

Gates onthulde ook een keerzijde van virtuele ontmoetingen: hij zegt dit jaar geen nieuwe vrienden te hebben gemaakt, omdat hij niet langer zomaar mensen tegenkomt.

“Er zou aan de softwarekant meer gedaan kunnen worden om spontane gesprekken met collega’s buiten het werk mogelijk te maken”, zei Gates.

Thuiswerken is een trend die zal blijven

Veel bedrijven, met name die in techwereld, heroverwegen de toekomst van werk nu de pandemie dit jaar het grootste deel van het woon-werkverkeer heeft stilgelegd.

Bij Microsoft, het bedrijf dat Gates in 1975 samen met Paul Allen oprichtte, maken werknemers de overstap naar een ‘hybride werkplek’, waarbij ze slechts de helft van de werkweek op kantoor doorbrengen.

De voorspellingen van Gates op het gebied van zakenreizen sluiten aan bij het onderzoek van industrie-experts, die hebben ingeschat dat het waarschijnlijk enkele jaren zal duren om terug te keren naar het niveau van voor de pandemie. Volgens onderzoek van Bank of America zullen zakenreizen pas “eind 2023 of in 2024” weer opleven.

LEES OOK: Nieuwe werknemers onboarden in coronatijd: een buddy helpt, een borrel niet echt