Microsoft hield woensdag zijn Surface-evenement waar de nieuwe producten voor het komend jaar werden geshowd. Dat betekent een stortvloed aan kleine updates en minder spannende aanpassingen, maar ook altijd een aantal echt mooie nieuwe dingen.

De nieuwe Surface Pro 7 en Surface Laptop 3 zullen bijvoorbeeld niemand echt van de stoel hebben laten vallen van verbazing. Met een aantal updates zijn ze gewoon net iets frisser dan hun voorgangers. En de introductie van USB-C op de Surface Pro 7 is een nuttige toevoeging, maar niet echt bijzonder.

Er waren echter ook spannendere dingen te zien.

Waar bijvoorbeeld nog lang over nagepraat zal worden is de nieuwe stap van Microsoft op de smartphonemarkt. Microsoft heeft toch besloten weer mee te gaan spelen in die business en komt gelijk met de opvallende Surface Duo, die nota bene op Android draait. Verder zijn draadloze oordoppen weinig nieuws meer, maar ook daar wist Microsoft toch mee te scoren. De Surface Buds zijn dan ook wel erg opvallend.

We zetten even voor je op een rijtje waarom je wel of niet naar de nieuwe Microsoft-hardware moet kijken:


Microsoft stapt weer in de telefoonmarkt en doet dat gelijk met een opvouwbare telefoon, de Surface Duo.

Foto: Microsoft

De opvallendste onthulling is de Surface Duo, een smartphone met het Android-besturingssysteem. Alsof het nog niet opvallend genoeg is dat Microsoft opnieuw een gooi doet naar een plek op de smartphonemarkt, heeft de Duo ook nog twee schermen en scharniertjes zodat je hem kunt dichtklappen alsof het een boekje is.

Lees ook op Business Insider

De Surface Duo komt niet voor de zomer van 2020 op de markt om app-bouwers de tijd te geven ermee te experimenteren en hun apps aan te passen op het unieke design. Er is nog niets bekend over de prijs.


Deze tablet met dubbel scherm speelt een dubbelrol als laptop: de Surface Neo.

Foto: Business Insider

Nog een design met twee schermen: de Surface Neo ziet eruit als twee tablets die met scharnieren aan elkaar vast zitten. Uit de presentatie blijkt dat je hem kunt gebruiken op dezelfde manier als een laptop, maar hem ook kunt vasthouden als een boek. De Neo neem je even makkelijk mee als een tablet maar draait op Windows 10, dus is ook een flexibel kantoorapparaat.

Hoewel de Surface Neo eigenlijk alleen uit twee schermen bestaat, is er ook de mogelijkheid gebruik te maken van een echt toetsenbord. Dat kun je met magneetjes aan de onderkant van de Neo vastklikken.

Tijdens de presentatie liet Microsoft zien hoe je het losse toetsenbord op elke gewenste plek aan de onderkant van de Neo kunt vastzetten. Wanneer je dat toetsenbord gebruikt, wordt het scherm waar het aan vastzit een tweede scherm met extra functies. Dat ziet er een beetje uit als de Touchbar van Apple op de MacBook Pro, maar Microsoft noem het de WonderBar.

Ook de Neo verschijnt pas eind volgend jaar in de winkels. Met deze presentatie hoopt Microsoft genoeg developers geïnteresseerd te krijgen om software te maken voor het apparaat. Informatie over de introductieprijs is er nog niet.


De Surface Pro X is een superslimme 2-in-1-laptop en heeft heeft een ARM-chip.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider
De Surface Pro X is misschien minder vernieuwend dan de apparaten met twee schermen, maar heeft toch genoeg opvallende dingen te bieden. In principe is het een lichtere versie van de bestaande hybride laptop en tablet Surface Pro. Het design is dan ook min of meer hetzelfde, een tablet met een afneembaar toetsenbord.
Het bijzondere aan de X is de ARM-processor van Qualcomm. Dat is dezelfde chipbouwer die ook veel processors voor Android-telefoons levert. De ARM-chip in de Pro X is speciaal voor dit nieuwe Microsoft apparaat ontworpen en moet ervoor zorgen dat het als een gewone laptop op Windows 10 kan draaien.
De ARM-chips gaan efficiënt om met energiegebruik en dat moet dus een lange accuduur opleveren. Microsoft belooft dat de Surface Pro X met deze ARM-chip zelfs tot 13 uur lang met de accu kan doen. Omdat de chips zo efficiënt zijn, hoeft er ook minder werk gemaakt te worden van de afvoer van de warmte die de processors opleveren. Dat betekent simpelweg dat de Pro X een stuk dunner kan zijn dan de voorgangers die nog een gewoon typenummer droegen.

Natuurlijk is de Surface Pro X niet bedoeld voor de meest intensieve gebruikers. Hij is waarschijnlijk ook minder krachtig dan de Surface Pro 7, die Microsoft ook aankondigde, maar het is een perfect apparaat voor gewone gebruikers. Als je gewoon wil internetten, mailen en het Office-pakket gebruikt, dan is de Surface Pro X een logische keuze.

Vanaf 5 november is de Surface Pro X beschikbaar, en hij is nu al te bestellen voor een bedrag vanaf 1000 dollar. Tegenover Tweakers.net laat Microsoft weten dat hij in de Benelux op 19 november uitkomt. Je koopt hem in Nederland dan voor voor 1149 euro.


De Surface Laptop 3 is een stuk strakker geworden, en de nieuwe 15-inch versie heeft een AMD-processor.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Met een strak metalen design doen de nieuwe 13- en 15-inch Surface Laptops niet onder voor de nieuwste MacBooks. Dat is wel een interessante stap, want eerdere versies van de Surface Laptop hadden alleen een afwerking met de suède-achtige stof alcantara. Dit is de eerste keer dat de Surface Laptop-gebruikers ook de keuze hebben voor een aluminium design.

Door de introductie van de 15-inch Surface Laptop is er nu ook een optie voor mensen voor wie het 13-inch scherm net wat te klein is. De 15-inch versie is niet alleen net wat groter maar heeft ook een processor van chipbouwer AMD. Dat is vrij uniek, want Microsoft koos tot nu toe altijd voor Intel-chips voor de Surface-laptops.

De Surface Laptop 3 in 13- of 15-inch is vanaf 22 oktober te koop, voor respectievelijk 1149 euro en 1349 euro.


Een lekker frisse nieuwe Surface Pro 7.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De gepresenteerde Surface Pro 7 is vooral een serie kleine updates aan de voorganger, de Surface Pro 6. Zo komt er nu eindelijk een USB-C-poort en krijgt het apparaat de beschikking over de laatste generatie Intel-chips.

Het nadeel is dat de geleverde USB-C-poort dan weer niet de Thunderbolt 3-standaard ondersteund. Geen enkele van de nieuwe Microsoft-laptops doet dat overigens. Zo’n gemis kan net de dealbreaker voor veel mensen zijn.

Vanaf eind oktober moet de Surface Pro 7 in de winkel liggen en hij gaat dan 750 dollar kosten. In Nederland komt de Pro 7 op dezelfde datum uit voor 899 euro.


De draadloze oordopjes van Microsoft: de Surface Buds, met Office-ondersteuning.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Microsoft introduceerde ook de eigen interpretatie van de draadloze oordopjes. De Surface Buds doen 8 uur met hun batterij en het laaddoosje zou nog eens voor 24 uur aan stroom in de accu hebben.

Draadloze oortjes zijn weinig vernieuwend, maar naast het afspelen van muziek en gewoon bellen belooft Microsoft ook integratie met Office 365. Je zou de Buds moeten kunnen gebruiken om de volgende slide van je Powerpoint-presentatie te laten zien en er zit een vertaaloptie in. De Surface Buds kunnen namelijk meeluisteren tijdens je presentatie, dat vastleggen en direct je verhaal uitschrijven naar meer dan 60 verschillende talen.

Opvallend is het feit dat de Surface Buds best grote witte oordoppen zijn, maar daarvoor krijg je dan wel oordoppen met een touchpad. Zo wordt het swipen in Powerpoint gestuurd, maar kun je bijvoorbeeld ook je muziek vanuit Spotify starten door er op te tikken.

Ze zullen al voor de feestdagen in de winkel liggen en zullen 250 dollar kosten. Over de introductie van de Surface Buds in Nederland en België is echter nog niets bekend.

Lees meer over Microsoft: